От х:

Днес в x:

33 °C

Отказът от глутен вреди, твърдят учени

Освен ако не страдате от целиакия, при която глутенът дразни тънките черва, излагате себе си на неоправдан риск като се отказвате напълно от пшеничния протеин. Това твърди новопроведено изследване.

Диетата, изключваща напълно глутена, стана много популярна сред хората, хранещи се здравословно. Тя обаче няма да намали риска от появата на сърдечни заболявания и би могла да влоши пълноценното усвояване на пълнозърнестите храни, които консумирате.

При хората с целиакия обаче, раздразнението причинено от пшеничния протеин, може да блокира достъпа на хранителните вещества до тънките черва. В дългосрочен план, това може да доведе до сърдечни заболявания, анемия и остеопороза.

Раздразнението и свързаните с него здравословни проблеми биха могли да се избегнат чрез ограничаване консумацията на глутен. Във всички други случаи отказът от пшеничен протеин няма да доведе до никакви дългосрочни ползи за здравето.

Учените стигнали до това заключение като анализирали отговорите на 110 017 здрави хора, в периода от 1986 до 2010. Участниците били разделени на 5 групи, на база количеството консумиран глутен.

Оказало се, че рискът от сърдечен удар е почти еднакъв сред групата, която приемала най-много пшеничен протеин и тази, която консумирала най-малко.

Всъщност, според изследователите, рискът от сърдечни заболявания е по-висок, ако изключите напълно глутена от диетата си. При това не заради липсата на пшеничиния протеин сама по себе си, а защото тя води до по-слабо усвояване на пълнозърнестите храни, за които е известно че подобряват здравословното състояние.

Това не е първото изследване, подлагащо на съмнение ползите от изключването на глутена при напълно здрави хора. Някои експерти са категорични, че отказът от пшеничен протеин не подобрява с нищо здравословното състояние, противно на общоприетото схващане.

Изследване, публикувано по-рано през годината, откри, че липсата на глутен в диетата увеличава риска от появата на диабет тип 2. В изследването продължило 4 години, участвали 200 000 доброволци.

Увеличеният риск вероятно е свързан с усвояването на други храни, а не със самия глутен – в този случай на фибрите, за които е известно, че предпазват от диабет.

Но защо тогава толкова много хора се кълнат в диетата изключваща напълно пшеничния протеин ?

Консумацията на глутен се свързва с производството на молекулата зонулин, която би могла да предизвика възпаление на червата. Много хора твърдят, че са се почувствали по-добре, когато са се отказали от нея.

Но дали положителното усещане се дължи на липсата на глутен или на цялостното подобрение в диетата, все още не е ясно. Някои специалисти смятат, че ползите са по-скоро в главите ни, отколкото в стомасите.

Нужни са още изследвания върху ефекта на глутена, и как липсата му влияе на тялото, независимо от мненията по темата.

Учените биха искали установят дали има някаква връзка между глутена от една страна и рака и автоимунните заболявания от друга.

Въпреки сравнително малкия брой страдащи от целиакия, голяма част от хората залагат на храни несъдържащи глутен.

Това облагодетелства компаниите предлагащи подобни храни, дали обаче подобрява здравословното състояние, предстои да се разбере.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
12 юли 2020
Последни новини