От х:

Днес в x:

Признание: Здравният министър не би пил хасковска вода (видео)

"Не бих пил вода от Хасково", призна служебният здравен министър Илко Семерджиев.

"Ние забранихме ползването на водата в Хасково за питейни цели, както и за готвене. За хигиенни цели, няма никакви ограничения", напомни Семерджиев.

"Ние не правим компромиси със здравето на хората. Забраната за пиене на водата ще продължи до тогава, докогато откриваме във водата някакъв вид нарушение в индикативните норми на съдържанието на уран", подчерта пред "Нова тв" здравният министър.

"Преди около 20 дни с министъра на околната среда подписахме договор, на базата на който Министерството на здравеопазването получи 10 милиона лева за един проект, който ще подобри изключително много контрола на качеството на питейната вода. Ще закупим техника, която е модерна и която дава бързи резултати", напомни още Семерджиев.

Преди дни междуведомствената работна група на министерствата на здравеопазването, околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството разреши водата в Хасково да се ползва за миене и къпане. В сила е обаче забраната за пиене и готвене.

В момента се реализира план за 12 милиона лева, с който до края на 2018г. ще се въведе план за електронна идентификация в лечебните заведения, разкри Семерджиев.

"Това означава електронни рецепти, електронни здравни досиета, елиминиране на хартията. Ще има национален електронен регистър, където всеки ще може да види как всъщност работи здравеопазването", обясни министърът. 

"Не съм заплашвал и отправял принуда към директора на агенцията по лекарствата", заяви още Семерджиев.

Миналия месец прокуратурата повдигна обвинение на вицепремиера заради предполагаем натиск и заплахи срещу директорката Асена Стоименова.

Семерджиев не отрича, че е искал тя да назначи конкретен човек за свой зам.директор.

"Изпълнявах законовите функции на здравния министър - да иска назначаването на зам.директор, какъвто там няма от 3 години", заяви той и допълни, че поискания от него Боян Доганов не се е намирал в конфликт на интереси, което също е елемент от обвинението.  

"Ако за да си свърши работата, човек трябва да направи жертви, то аз съм готов да го направя", отговори Семерджиев на въпрос дали се притеснява от съдебния процес и възможните шест години ефективно наказание.

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ов
    овчарчето калитко
    15 0
    15:36, 30 апр 2017
    Преди 20 дни МЗ и М-во но околната среда забранили водата да се пие и с нея да се готви Аз питам защо тия неща трябва да ги научаваме от централните ведомства а същевременно нашите УПРАВНИЦИ - МИШКИ не се появят и РАЗЯСНЯТ обстановката
  • 2
    Не
    Немой ва!
    15 -3
    15:42, 30 апр 2017
    Целият панаир с хасковската вода е нагласен. Едни имат интерес да покажат, че други не ги бива в управлението. На тях пък това им идва дюшеш за да завлачат една композиция пари. Трети пък местни величия потриват ръце, че през техните фирми ще премина композицията... Само гражданите са реално ощетени, понеже хме ще карат горещо мръсно и жадно лято, хем на края ще трябва с поколения да плащат парсата. Хасково е на едно от най-благоприятните географски места в света, всичко е на един хвърляй и море и планина и плодородни земи, но има един недостатък в него живеят кауни и консенсус по никакъв въпрос няма как да има. Един иска чиста вода, друг иска винаги вода, трети иска евтина вода, а има и такива на които бирата им стига. Заради това тарикатите си развяват коня в Хасково, а не в Пловдив или Стара загора да речем, колкото и да ни е тежко и тъжно заради това.
  • 3
    Я
    я
    8 -6
    16:11, 30 апр 2017
    Проблема с урана се раздува за да се печелят пари. Едни от държавни пари за кладенци. Други от продажбата на вода. Що не се говори за радиацията от телефоните. Там умират хора със тумори в главата. Ама там големите пари пляскат журналистите през устата. Затова мълчат. Що не се говори за отровите в храната дето ги слагат. А те са толкова много. Що не се говори че на зеленчуковият пазар няма никакъв контрол за нитрати.
  • 4
    Го
    Голям Балама
    5 -4
    16:24, 30 апр 2017
    До Немой ва и я, ще ми бъде интересно какво ще си говорите, ако след време се срещнете в онкото, за да се лекувате от "безвредната" вода.
    • Не
      Немой ва!
      1 -2
      21:13, 30 апр 2017
      Тази вода я пия откак съм се родил, баща ми я е пил, дядо ми я е пил и неговите предци също, само че от собствени кладенци. Да се страхуват тези, които са първо поколение "облъчени" или сега идват в цивилизацията!
  • 5
    Ше
    Шебека от Кенана
    8 -2
    18:20, 30 апр 2017
    На Маймуни ви направиха мутрите ... обаче и кауните сте си виновни ... Защо в Хасково е нямало Априлско Въстание??? - много гяурите :))
Последни новини