От х:

Днес в x:

Оставиха 18-годишния стрелец в пловдивския арест

Окръжният съд в Пловдив остави в ареста с мярка за неотклонение "задържане под стража" Михаил Славов (18 г.), който простреля свой връстник в училище в неделя.

Младежът заяви, че иска по-лека мярка от задържане под стража.  

"Нямам мотив да се укрия. Ученик съм в ЕГ „Иван Вазов” и ще е провал на моето качествено образование, на взимането на държавните зрелостни изпити и на завършването на гимназиалния етап от образованието ми, ако остана задържан под стража”, каза пред съда Михаил. 

По време на заседанието стана ясно, че Михаил страда от смесено личностно разстройство. Това е било пазено в тайна от неговите преподаватели в ЕГ „Иван Вазов”, но поради това заболяване младежът е бил лекуван от 15 септември до 6 октомври м. г. в Клиниката по психиатрия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив.  Медиците предписали силни лекарства на Михаил, като ривотрил, диазепам ксанакс и други, за да лекува заболяването си. 

Съдът обаче не уважи искането за по-лека мярка. Магистратите намериха, че има обосновано предположение, че именно той на 9 април т.г. е произвел изстрели, насочени към главата на другия младеж - Иван Чирпанлиев, като по този начин е направил умишлено опит да го умъртви.

Това е престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал.1 от НК, което предвижда лишаване от свобода 10 до 20 години.

По време на съдебното заседание стана известно, че преди да произведе изстрелите, Михаил е атакувал Иван със запалена струя от дезодорант, а оръжието, с което стрелял, е газов пистолет. 

Двамата се уговорили по Фейсбук на 9 април около 20 часа да се видят в двора на училище в кв. „Кючук Париж”. Разбрали се да се дуелират, за да решат спора си за връстничката им Симона Христозова. По време на кавгата Михаил извадил дезодорант, запалил струята му и се опитал да изгори опонента си, но не успял. Когато караницата им приключила и Иван обърнал гръб и си тръгнал, чул изстрел и усетил как нещо го парва по бузата. Оказало се, че Михаил е стрелял с газов пистолет, който най-вероятно е преправен на боен, тъй като от бузата на Иван била извадена сачма, съобщава "Монитор". 

Предстои да излязат резултатите от експертизата за това дали оръжието е било пригодено да стреля и със сачми, каза по-рано днес Запрян Стоянов от "Криминална полиция", цитиран от БТА.

Продавачът на оръжието - собственик на оръжеен магазин, е потвърдил, че миналия декември е продал на ученика газов пистолет. На мястото на стрелбата в училищния двор са открити 4-5 гилзи, което сочело, че изстрелът срещу Иван не бил само един.

"С газов пистолет отдалеч не може да бъде извършено убийство", каза адвокат Орлин Търновалийски, адвокат на Михаил Дели-Славов.

"Клиентът ми е дете, което има психическо разстройство от няколко години. Затова е и лекуван. Родителите му не са знаели, че синът им има оръжие. Той е отишъл в в магазина и си е купил пистолета - пълнолетен е, а там искат само лична карта. Спорът е бил за момиче, а двете момчета не са се познавали преди това", обяви Търновалийски. 

Той посочи в съда, че Михаил страда от смесено личностно разстройство. Това е било пазено в тайна от неговите преподаватели в ЕГ „Иван Вазов”, но поради това заболяване младежът е бил лекуван от 15 септември до 6 октомври м. г. в Клиниката по психиатрия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив.  Медиците предписали силни лекарства на Михаил, като ривотрил, диазепам ксанакс и други, за да лекува заболяването си. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини