От х:

Днес в x:

Четиригодишна извървя 8 км през тайгата, за да спаси баба си

Далеч на изток, в южната част на Сибир, се намира Тува - обградена от планини република от РФ. В момента там е студено, много студено, и вълците са много. В труднодостъпен район в Тува, в чабански бивак живеела малката Саглана Салчак. Тя живеела там със своите престарели баба и дядо. Майката на момиченцето Елеонора, заедно с пастрока ѝ отглеждат коне и целогодишно са с табуна, само от време навреме идват да видят малката и възрастните. Саглана била едва на 4 години, когато се случила тази необикновена история, заради която малката може да остане без майка, а може и награда да получи.. 

В една ранна февруарска утрин Саглана се събудила и видяла, че баба ѝ не помръдва. Жената имала високо кръвно от години, но въпреки че била над 60 години, отказвала да се премести в по-цивилизовани места. Дядото на Саглана загубил зрението си отдавна, затова животът в бивака се крепял на бабата. Слепият старец и малкото момиченце нямали никаква връзка със света, а без бабата нямало да оцелеят. В тази безизходна ситуация възрастният мъж решил да изпрати внучката си до съседния бивак. Той бил на 8 километра.

В шест часа сутринта, още по тъмно, Саглана излезла от къщи с кутия кибрит в джоба и тръгнала по единствения път към съседите, почти невидима заради снега пътека край рекичка. Било студено - минус 34 градуса Целзий.

Момиченцето знаело пътя, вече го било изминавало много пъти с баба си. Малката Саглана не се заблудила, не я нападнали вълци (многобройни по тези места) и не затънала в снега, който на места достигал до гърдите ѝ. След около 4 часа, измръзнала и изтощена, Саглана била случайно забелязана от стопанката на съседния бивак, който малката замалко да подмине. 

Съседите повикали спасители и лекари от съседното селище. Саглана била приета в болница с хипотермия. За съжаление тя не успяла да спаси баба си, макар спасителите да пристигнали.

В момента момиченцето е вече здраво и се намира в социален център. Тя ще остане там до май по молба на майка ѝ, която не може да напусне табуна си в тайгата. На 1 март Саглана навърши 5 години. Когато времето се стопли, двете с майка ѝ ще летуват в санаториум, разходите поело министерството за социална политика на републиката. А от спасителните служби са намислили да наградят смелата Саглана, пише Flashsiberia

Ръководителят на тувинския спасителен отряд казва, че децата на скотовъдите (чабани) са по-подготвени за екстремни ситуации от градските деца. "Те започват да яздят на кон още щом проходят и изминават големи разстояния. Живеят в тайгата със своите родители, баби и дядовци, на открито и знаят какви са опасностите. Това момиченце е вече професионалист - тя е взела кибрит, знаела е, че може да запали огън. Наложило ѝ се е да преминава през преспите. Имало и друга опасност - дивите зверове. Мечките сега спят, но вълците просто препълват Тува. Те нападат добитъка, чабаните проплакаха от тях. В тъмното е можело да попадне на глутница. имала е късмет, че не ги е срещнала... тя се е добрала достъчно бързо до хората, знаела е пътя и се е придвижвала с добра скорост. за нея е било даже по-лесно да върви, отколкото за възрастен. Сега през деня става топло, снегът омеква, през нощта замръзва и се образува кора. На четири години теглото е малко и тя не е пропадала през кората.", казва топ спасителят с респект към уменията на Саглана.

Но законът и цивилизацията казват друго. Срещу майката е възбудено углавно дело. Тя е обвинена, че е оставила малката си дъщеря при престарелите си родители в труднодостъпно място, знаейки, че те нямат възможност да осигурят безопастността на детето. Елеонора може да загуби родителски права.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини