От х:

Днес в x:

Лозан Панов стана "обект на въпросник" по казуса с Ценко Чоков и апелативния спецсъд

На разпит с въпросник бе подложен председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов на заседанието на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Разпитът бе придружен от инсинуации и спекулации - защо не е предложил за наказание изпълняващата функциите шеф на Апелативния специализиран наказателен съд Даниела Росенова, а само колегата й съдия Даниела Врачева.

Докладът от проверката на ВКС за организацията по разпределението на делата в апелативния спецсъд, назначена от Панов, установи нарушения при разпределянето на делото за мерките на кмета на врачанското село Галиче Ценко Чоков и сина му Мартин, което е извършено от съдия Врачева. Поради това председателят на ВКС е поискал дисциплинарно наказание за разпределящия делото съдия.

Росенова бе част от съдебния състав, който неотдавна промени мярката за неотклонение на Чокови от арест в съответно парична гаранция и домашен арест и това стана повод при кандидатстването на Росенова за титуляр на длъжността председател да бъде разпитвана и за мотивите на определението й за промяна на мерките. А малцинството в колегията беше едва ли не укорявано, че подкрепяйки Росенова, която не събра необходимия брой гласове, значи заема страната на лошите.

Днес изказването на представляващия съвета Димитър Узунов например, цитирано от сайта "Правен свят", хвърли в смут част от колегията. Той директно обвини Галина Карагьозова за случая "Галиче", впускайки се в откровен популизъм.

"Добре е да го обясните в село Галиче. В резултат на организационни пропуски в този съд, съставът, който е разгледал мярката за неотклонение, е нагласен. В крайна сметка резултатът е ясен, този човек е на свобода (не е, отново е в ареста – б.а.)", заяви Узунов. И заключи, че "тези хора" познават слабостите на системата и се възползват.

"Не съм си и представяла подобна грозна инсинуация от колега, направена публично и пред микрофон. Ние излязохме виновни за престъпната дейност на Чоков! Обвинението е толкова абсурдно, че разумни доводи не могат да бъдат противопоставяни. По същия начин мога да твърдя за ваши действия и бездействия без да си давам грижата да ги подкрепя с каквото и да е доказателства. Вие направихте точно това", силно се възмути Карагьозова.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини