От х:

Днес в x:

НАСА откри загубен космически кораб на орбита около Луната

НАСА откри космически кораб, който загуби контакт със Земята преди осем години, в орбита около Луната.

Наземни радари на НАСА са открили малкия космически кораб на Индийската агенция за космически изследвания Чандраян-1. Той напусна Земята през 2008 г. и бе в орбитата около Луната, когато последно изпрати сигнал през август 2009 г.

Ако мислите, че не е толкова трудно да се намери космически кораб в орбита около най-близкия наш спътник, при размера на Чандраян-1 от около 1,5 метра той е просто точица около Луната. Малко известен факт е, че на Луната има региони, наречени mascons, или концентрации, които имат по-високо от средното гравитационно притегляне. Те привличат космическите кораби от орбита с течение на времето, а понякога дори ги карат да паднат на лунната повърхност.

Затова откриването на Чандраян-1, обикалящ около Луната, след осем години на радиомълчание е наистина чудно, след като орбиталния комплекс е класифициран като "загубен".

НАСА използва нова радарна техника, за да открие загубения космически кораб, с което демонстрират и че  могат да определят точно местоположението на все още активния Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА (LRO). Но за разлика от LRO, за който има точни данни за орбитата, където се намира, търсенето на Чандраян-1 изисквало малко по-детективска работа. Затова екипът първо прогнозирал къде Чандраян-1 може да е в момента. Най-доброто им предположение ебило, че ще бъде около 200 км над Луната в полярна орбита.

Въз основа на тази оценка, те насочили микровълни към северния полюс на Луната с помощта на огромната антена в комплекса Deep Space Communications в Калифорния и зачакали да се върнат.

Идеята е, че ако малкия космически кораб пресича пътищата на тези микровълни, те ще бъдат в състояние да ги открият. И точно това се случило - екипът открива, че малък космически кораб пресича пътя на микровълните два пъти за около четири часа и със същия орбитален период, който очаквали Чандраян-1 да има.

Те продължили "да слушат" и впечатляващото е, че за осем години корабът не бил изместил курса си.

Чандраян-1 е първата мисия на Индия до Луната, и неговата работа бе да извърши химическо и геоложко картиране. Той носеше баласт, който през ноември 2008 г. бе умишлено пуснат да се разбие в Луната. При това той взриви огромни количества лунен прах, който учените да проучат. С това бе осигурено първото солидно доказателство за воден лед на повърхността на Луната.

След 10 месеца Чандраян-1 приключи мисията си и изгуби контакт със Земята, както бе планирано.

Индия вече планира втората си мисия до Луната - Чандраян-2, която ще се състои от един орбитален апарат и ровър, за началото на 2018.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини