От х:

Днес в x:

Появиха се първи снимки на транспортната система Хиперлуп

Изображение 1 от 5

    Hyperloop One разпространиха снимки на строителния обект в пустинята Невада, който трябва да се превърне в първата в света функционираща система Хиперлуп още през тази година.

    Базираният в Лос Анджелис стартъп е една от няколкото компании, решени да превърнат футуристичната визия на Илон Мъск в реалност. Концепцията, наричана често “петото транспортно средство” включва влакове, пренасящи пътници и товари със скорост от 1 220 км/ч в херметизирани тръби с ниско налягане.

    Звучи като научна фантастика и със сигурност идеята за супербърз транспорт, осъществяващ се в тунели, се корени именно в научната фантастика, но изображенията от Невада демонстрират, че Хиперлуп няма да е чиста фантазия още дълго.

    Обектът, наречен DevLoop в момента е с дължина 500 метра и тежи над 1 милион кг.

    При завършването му през идните няколко месеца, съоръжението ще се простира на дължина от 5 км и макар пилотните тестове да не включват хора, светът ще има възможност да види за пръв път Хиперлуп в действие.

    Илон Мъск, изпълнителен директор на Тесла и SpaceX представи концепцията Хиперлуп за пръв път през 2012 година, а по-късно разкри и как ще функционира транспортната система.

    Първоначалната му идея бе да осигури ултрабърз транзит между Сан Франциско и Лос Анджелис, в момента обаче не е ясно, дали калифорнийския хиперлуп ще стане реалност в близко бъдеще.

    Веднага след като Мъск сподели идеята, редица компании и стотици изследователски екипи започнаха работа по нея. Като лидер до момента се очертава Hyperloop One.

    През май миналата година, стартъпът демонстрира за пръв път задвижващата система на Хиперлуп, а през октомври разкри плановете си за първата Хиперлуп система за пренос на пътници, която трябва да бъде изградена в Обединените Арабски Емирства и да свърже Дубай с Абу Даби.

    Този маршрут е дълъг 159 км, изминаването му с кола отнема обикновено 2 часа, учените от Hyperloop One обаче твърдят, че пътуването с влакчетата Хиперлуп ще трае едва 12 минути.

    Компанията съобщава, че тръбата трябва да е готова до 2020 година, но преди това трябва да докаже, че прототипът DevLoop в Невада може да достигне умопомрачителната скорост обещана от инженерите.

    Ето защо по-късно през годината всички погледи ще бъдат насочени към Невада, за да станем свидетели на може би един от най-важните тестове в историята на транспорта.

    Ако всичко мине добре, това ще бъде огромен стимул за технологията Хиперлуп като цяло, която въпреки щедрите обещания, повдига редица въпроси свързани с жизнеспособността и достъпността си.

    Според изтекла информация, стойността на системата Хиперлуп в ОАЕ е 4.8 милиарда долара – това прави по 30 милиона долара на километър.

    И все пак, ако нещо би могло да убеди хората, че тази футуристична транспортна система си струва астрономическата цена, то това би била успешната демонстрация на DevLoop в идните месеци.

    Миналият месец Илон Мъск повдигна завесата върху масивна пробивна машина за прокопаване на подземни тунели, които да облекчат натоварения трафик в градове като Лос Анджелис – част от друга инициатива на милиардера, за която до момента се знае твърде малко, освен че е наречена Boring Comany.

    Попитан в Туитър дали планира да обедини Хиперлуп с тунелите, за да предизвика революция в транспорта той отговори: ”Може би”

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Уж
      ужас
      1 0
      18:18, 8 мар 2017
      За пратки разбирам да ги пращат по тази система, ама хора .....
    Последни новини