От х:

Днес в x:

Германия не е доволна, че Русия ще строи край Москва копие на Райхстага

В Германия продължават бурните коментари по намеренията на Русия да построи копие на Райстага край Москва.

Директорът на Германо-руския форум Александър Рар критикува руската идея като „странна и неуместна“, понеже в сградата на бившия Райхстаг заседава и днешният германски парламент. Доскорошният ръководител на Комитета по външните работи в европарламента Елмар Брок е по-сдържан в оценките си, правейки разлика между днешния облик на парламента и реконструкция на историческата сграда, която намира за приемлива.

По повод антируските реакции и нападки в немските СМИ, говорителят на Министерството на отбраната на РФ ген. Игор Конашенков заяви, че нападките от страна на отделни немски политици предизвикват не само „крайно недоумение“, но и размисъл за убежденията на днешните немски политици по отношение на „строителите на Третия Райх 1933-1945 г.“.

За плановете за строителство на умалено копие на Райхстага в новоизграждащия се военен парк „Патриот“ под Москва разказа на 22 февруари министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Според замисъла, по време на тренировките си младежите от военно-патриотичното движение „Юнармия“ („Млада армия“) „ще могат да шурмуват конкретен реален обект“.

Според западни политически наблюдатели, покрай събитията довели до разпадането на Югославия, Русия внимателно следи активизирането на немското участие в действията на НАТО извън територията на Германия. Въпросното руско начинание следвало да се тълкува като призив към сдържаност във връзка с дислоцирането на германски военни части и танкове в непосредствена близост до руските граници в Полша и Прибалтийските републики.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини