От х:

Днес в x:

Патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен

Празненствата в столицата на 3 март по случай 139 г. от Освобождението на България от османско робство започнаха с панихида за всички загинали на бойното поле за свободата на отечеството и благодарствен молебен отслужени от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Богослуженията бяха извършени в ПКСХП "Св. Александър Невски".

Заедно със Светейшия патриарх съслужиха Мелнишкият епископ Герасим, гавен секретар на Св. Синод, Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, храмовото духовенство и столични свещеници. В съслужението взеха участие и представителите на Руската и Румънската православни църкви у нас – архимандрит Филип (Василцев ) и ставр. ик. Нелуц Опря, които придруиха предстоятеля на БПЦ и на официалната церемония пред Паметника на незнайния воин.

"Да благодарим на Всевишния Бог за великия дар на свободата, който изгря за нас на този ден в далечната 1878 г. Да приклоним глави пред подвига на всички онези, които се потрудиха и отдадоха живота си за нашата свобода и отново да съпреживеем миговете довели до освобождението на скъпото ни отечество. И като имаме пред очигероичната саможертва на загиналите за нас, да се вдъхновим към още по-усърден труд за свободното и независимо, мирно и благословено от Бога бъдеще на обичната ни родина", каза в словото си Негово Светейшество патриарх Неофит.

На събитието присъства президентът на България Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, служебният министър-председател Огнян Герджиков, политици, общественици, посланници, представители на традиционните вероизповедания у нас и множество граждани.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини