От х:

Днес в x:

4 категории събития за европредседателството ни

Министерският съвет одобри насоки за планиране и организиране на събитията, които ще се проведат в страната ни по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Насоките са отправна точка за разпределянето на отговорностите между Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС и останалите институции, които ще бъдат домакини на отделните събития.

Събитията са разделени в четири категории: А, В, С и D, като за всяка категория е разписано кой носи отговорността като водеща институция за планирането и организацията им и кои други ведомства я подпомагат в процеса.

Събитията от категория А, в които попадат неформалните заседания на Съвета на ЕС и конференциите на ниво министри, се организират централизирано от Центъра за подготовка на председателството и дирекция „Държавен протокол“ на МВнР. Ресорните министерства са отговорни за събитията от категория В, сред които са срещите на висши служители, неформалните срещи на подготвителните органи, семинари и конференции на експертно ниво. Категория С обхваща събитията от парламентарното измерение и те ще се организират съвместно с Народното събрание, а в категория D попадат всички останали работни събития, които се организират от ведомствата и организациите-домакини.

Насоките са формулирани на базата на внимателно проучване на опита на другите държави-членки. Заедно с това са взети предвид документи за обичайните практики, разработени от Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел.

Одобрени бяха и промени в Плана за подготовка на Българското председателство. С тях координаторите за всяко от направленията на подготовка се актуализират съобразно новата структура на правителството.

Предвид установените забавяния в изпълнението на отделни мерки от Плана, допълнително са прецизирани сроковете за тяхното изпълнение. При определянето на новите срокове са отчетени както идентифицираните закъснения и трудности, така и огромният обем работа, който предстои да бъде извършен в оставащите 10 месеца до началото на Председателството.

Съкращава се и срокът, в рамките на който координаторите следва да информират заместник министър-председателя по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС - 2018 за напредъка по изпълнението на мерките от тяхна компетентност. Те ще предоставят необходимата информация на националния координатор на всеки два месеца или при необходимост. От своя страна, националният координатор също на два месеца ще внася в Министерския съвет доклади за напредъка по изпълнението на Плана.

Предложеният подход ще гарантира в оставащите месеци по-стриктно наблюдение върху спазването на поставените срокове и по-голяма ангажираност на всички отговорни институции в процеса на подготовка на Българското председателство.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини