От х:

Днес в x:

9-часов обиск в дома на руската журналистка Зоя Светова

Домът на една от най-известните опозиционни журналистки в Русия Зоя Светова бе претърсван вчера в продължение на повече от девет часа.

Властите твърдят, че разследват афера с пране на пари, свързана с опозиционера в изгнание и бивш олигарх Михаил Ходорковски, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Следователите, членове на Федералната служба за сигурност и Следствения комитет според Светова, са копирали информацията от харддиска на компютъра й и са конфискували компютрите на децата и джиесема на съпруга й. 

"Нямам нищо общо с официалния мотив на обиска. Смятам, че той не засяга (бившата петролна компания на Ходорковски) "Юкос", а има за цел да започне наказателно производство срещу мен", каза тя пред журналисти малко след като си тръгнаха следователите.

"Това е акт на сплашване. Искат да ме сплашат, защото работя за "Открита Русия", каза Светова.

Следственият комитет съобщи в комюнике, че обискът на дома на журналистката е бил с цел търсене на документи за "парите, откраднати от Ходорковски и съучастниците му".

Петдесет и седем годишната Светова е написала редица статии, критикуващи малтретирането и мъченията, прилагани в арестите и затворите. Тя е обвинявала многократно властите, че осъждат невинни хора.

Ходорковски, бивш началник на петролната компания "Юкос", бе осъден през 2005 година на 8 години в трудов лагер и на още 5 години през 2011 г. за "кражба на петрол и пране на пари". Критици казват, че процесът срещу него е уреждане на сметки, организирано от Кремъл. Помилван през 2013 г., сега Ходорковски живее в Лондон.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини