От х:

Днес в x:

Обискираха голяма химическа компания в Турция

Турската полиция предприе днес обиски в общежития на служители на една от най-големите химически компании в страната - "Петким петрокимя холдинг".

Службата за борба с тероризма и отделът за борба с организираната престъпност на полицията в Измир са започнали операцията рано тази сутрин в рамките на разследването за опита за военен преврат на 15 юли, предаде ТАСС, като се позова на Анадолската агенция. 

По информация на полицията сред служителите на "Петким" може да има хора, свързани с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, която Анкара смята за организатор на пуча. 

След опита за преврат генералният директор на "Петким" Саадеттин Коркут подаде оставка, след което бе задържан, съобщи БТА. 

Според Анадолската агенция и други високопоставени ръководители на холдинга, както и около 200 редови служители, са подали оставка или са били уволнени по подозрения за връзки с ФЕТО. Контролният пакет акции на "Петким" принадлежи на две дъщерни предприятия на азербайджанската държавна петролна компания Сокар. 

Петким е на 16-то място сред 500-те най-крупни компании в Турция.

Триста милиарда турски лири (близо 90 милиарда евро) е цената за турската икономика досегаот опита за преврат на 15 юли, заяви междувременно турският министър на митниците и търговията Бюлент Тюфенкчи, цитиран от в. "Хюриет" и БТА. 

По думите на министъра финансовите пазари са "дали много добър урок" след преврата. 

"Ако превратът беше в друга страна, тези пазари нямаше да отворят цяла седмица. В Турция миналия петък имаше опит за преврат, а в понеделник банките, борсите, пазарите за стоки, търговските центрове бяха отворени. Лихвите не скочиха прекомерно. Борсата отбеляза само умерен спад. Няма нужда от ревизиране на данните за растежа и стойностите за износа", коментира Тюфенкчи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини