От х:

Днес в x:

Жертва на насилие във всеки клас, гимназисти с послания срещу тормоза

Изображение 1 от 5

    Балони с послания срещу тормоза в училище пуснаха денс ученици от хасковската гимназия по дървообработване и строителство. 150 розови тениски облякоха осмокласници и деветокласници, които излязоха в двора на училището, за да изразят своята съпричастност с жертвите на насилие. “Бъди толерантен”, “Не на насилието”, “Бъди добър”, бяха част от посланията на гимназистите.

    Почти във всяка паралелка има обект на обиди и подигравки от съученици. Това показват наблюденията на педагогическия съветник в строителната гимназия Красимира Тюмбелева. От ноември досега 2 ученици са се оплакали пред нея, че са били обиждани от съученици. “Не става дума за някакви драстични случаи, по-скоро за вербално насилие. Всички тези случаи са парирани. Тревожното обаче е, че тийнейджърите все повече го възприемат като нормално поведение”, коментира педагожката. Според нея насилието в училище не бележи някакво драстично увеличение, но привикването към него, дори във вербален вариант, буди тревога.

    Днешната сряда, обявена за Ден на розовата фланелка, ще се отбележи и с други прояви в Хасково. Служители на общинската администрация също ще облекат розови тениски срещу насилието и тормоза в училище.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Па
      Паундемохраси
      11 -7
      10:50, 22 фев 2017
      Учениците се тормозят едни други, не са дошли извънземни, за да вършат тази дейност. От това следва, че решението не е цветна тениска с надпис, а сплотено отношение, съпричастност и колективност. Това повече ми прилича на повод за демонстрации и показване. Деца, не се заблуждавайте, че с надписи се решават проблеми, за тях само конкретни действия са лекарство.
    • 2
      Не
      не това е нужно
      11 -8
      12:13, 22 фев 2017
      Българите страдат от дефицит на истински водачи, в т.ч. са и учениците. Ясно е, че инициаторът на тази проява е меко казано неподходящ за тези работи. Смешна и неподходяща за нашите георграфски ширини е идеята с няколко розови тениски да решиш проблем в училище. Като имате предвид и лошия пример, който голяма част от тях имат от соите собствени родители. Пълна деградация на всякакви ценности се случва в България. Те не се възраждат и възпитават с розови тениски. А с добър пример от всички нива. Ако има кой да го даде.

      • Инициаторът е МОН, и всички хора, които работят със сърца с децата, а ти си обикновен тъпанар, който плюе анонимно и помръчава цветния ден!
        Браво на всички, които са розови!
      • Не
        Незапознат
        0 0
        21:28, 22 фев 2017
        Ай сега де!Анонимен тъпанар че и плюещ.Това че не искате,не ви харесва,не трябва да е така както е написано и ви дразни емоционално е съвсем друг въпрос.Мен както и повечето също.Но реалността не трябва да се отрича заради емоцията.Кое не е така?Оборете ако можете казаното по горе.Кажете си мнението.Това че МОН и хората със сърца са инициатори и организатори никой не упреква.А само че акцията им е бутафорна.Какво,не сте ли съгласна?Насилието е заложено във вида ни.Доминацията на по-силният.Ще ми е
        интересно ако утре или в други ден качат клип на бой в който участниците са с розови тениски какво ще кажете.Мислите че е невъзможно или пък няма да посмеят ли?Вижте снимките!За тях това е веселие,смях и забава.Нищо повече.Това че са така облечени за да изразят солидарност с тормозените не го осъзнават.Ако ги попитате ще ви разкажат историята и защо са в розово.Но няма да вникнат в същността на казаното.Всяко чудо за три дена.Или един.
    • 3
      Ви
      Виктория
      8 -3
      15:04, 22 фев 2017
      Браво за инициативата! За проблемите трябва да се говори открито!
    • 4
      Пе
      Пенчо бре, чети
      4 -1
      19:28, 22 фев 2017
      Какво значи "Не става въпрос за драстични случаи, по-скоро за вербално насилие"??? Вербалното насилие не е ли достатъчно сериозно? Само побоя ли признавате за "драстичен случай", госпожи педагози? Само физическият тормоз ли може да причини сериозни последствия? Образовайте се повече! Колко европейски пари похарчи образователното министерство да ви научи какво е тормоз,това ли е резултатът?
    • 5
      Ми
      Митко
      0 -1
      19:31, 22 фев 2017
      Защо накарахте децата да стоят с къси ръкави????? Детето сега е с температура .....Да ви се и кампанията ....
    • 6
      Ня
      Някой
      1 0
      20:05, 22 фев 2017
      Психическото насилие е по лошо от физическото не го подценявайте,дори мълчанието и избягването спада към група на не пряката агресия.
    • 7
      Ме
      Мери Джейн
      0 0
      09:32, 24 мар 2018
      Съгласна съм с мнението на тези преди мен ,които са отделили време да пишат.Но денят на розовата тениска мина ,ами сега? Психическото насилие ,като заяждане ,клюкарене ,кой какво казал,че за кого ,че предадено през трети и тнт продължават,както и продажбата на енергийни напитки срещу училище на 20метра,а те отключват агресия,а в комбинация с кафе може да са опасни за децата ни! Има деца който се гаврят с поведението си с учителите,но на родителските срещи нищо,не може възрастни да си мълчат ,да не се з взимат мерки в началото и всеки тарикат се скатава и остава безнаказан,трябва да се уведомяват за проблеми родителите писмено,да има срещи със всички страни едновременно и да се реши всичко на момента,а не да се чака ,трябва на децата да се разясни ,че всеки има лично пространство и то не трябва да се нарушава,от никого,децата ни трябва да ходят спокойни на училище,там са за да учат ,а не за да клюкарят и да интригантстват ,правилата трябва да важат за всички,а не един закъснял за час,или отсъства не му пишат отсъствие,а на друг пишат,това също се забелязва,та вместо да се обличат с хихикане розови блузки,по добре в училище да се направи стая за релакс,с различни материали ,за занимание и вместо да ходят при педагогическия съветник да изпускат в тая стая парата или просто да послушат музика за малко,а съветът ми към ,педаг.съветник е да ходи по класове да говори на децата ,по принцип, а не да се привикват по отделно децата на разпити ,кой от кого се оплакал и конфликтите се разрастват на лична основа още повече ,и става по зле ,затова децата жертви си мълчат и не вярват че нещо ще се подобри госпожо Тюмбелева,затова децата не се доверяват на вас и си мълчат,....TQRgD
    Последни новини