От х:

Днес в x:

Гуанахуато - столица на целувката или...

Наскоро Мексико се сдоби с още една столица, която освен че ще привлича повече туристи, вече се счита и за един от най-романтичните градове на света. Градчето се нарича Гуанахуато, столица на едноименния щат Гуанахуато, разположен на 370 км северозападно от Мексико Сити.

Кметът на Гуанахуато, който първоначално забрани страстните целувки на обществени места, сега отмени забраната и дори реши да кръсти града си "столица на целувката".

"Гуанахуато е столица на целувката и ще подемем кампания, за да покажем на хората, че няма да има наказания за двойки, които се целуват", заяви пред пресата кметът Едуардо Ромеро Хикс.

Ромеро си навлече гнева на съгражданите си и на президента на републиката като забрани страстните целувки на обществени места. За хората, които престъпят забраната, дори беше предвидил наказание 36 часа затвор и глоба от 1500 песос (100 щатски долара).

Решението на кмета да забрани целувките бе още по-скандално, като се има предвид, че град Гуанахуато е известен в страната със своята "Уличка на целувките". Според традицията двойките, които се целуват там, печелят 7 години щастие.

Ромеро даде заден ход, като обяви, че целувките на въпросната уличка остават разрешени. Кметът добави, че остават забранени "прегръдките, при които интимните части се докосват" и "разсъбличането", които са "неприлично деяние".

А ето и някои любопитни факти, свързани с историята на града:

Градът се отличава със стилна колониална архитектура, а испанското название Гуанахуато идва от думата "Quanaxhuato", която означава "Хълм на жабите" - заради скалите извън града, които много наподобяват форма на жаба. Тукашната религия счита жабата за олицетворение на добрина и мъдрост.

В Гуанахуато се намира и Музей на мумиите с колекция от над 100 запазени мумии, които разкриват тайните на ежедневието в планинското градче със сребърни рудници. Намерени са били между 1865 г. и средата на 50-те години на 20 в., съхранявани в надземни гробници в Гуанахуато.

Тук е роден световноизвестният мексикански художник и стенописец Диего Ривера, а родната му къща е превърната в музей и отворена за посещения. Известен с дълбоките социални и политически послания на творбите си, както и с множеството любовни афери, през 1914г. Диего Ривера се жени за художничката Фрида Кало, която открито му се възхищава.

Всяка година по време на последната седмица на юли в града се провежда международен филмов фестивал, отворен за публиката, показващ близо 400 филма от 10 до 16 часа на 16 различни места в града.

А всеки октомври в града се провежда друг фестивал, този път в чест на Мигел де Сервантес, който всяка година привлича голям брой студенти от централната част на Мексико. Писателят дал на света един от най-големите щедьоври на световната литература "Дон Кихот" придобива огромна популярност още приживе.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини