От х:

Днес в x:

Белгия въвежда закон за прогонване на чужденци

Белгийските власти са подготвили закон, с който чужденците, родени в страната, да могат да бъдат прогонвани, когато са заплаха за сигурността и обществения ред.

Проектозаконът е бил подкрепен от комисия към Федералния парламент. С поправката се премахва защитата, дадена от законодателството през 2005 г., според която родените в Белгия или дошлите в страната преди навършването на 12 години, не могат да бъдат прогонени, дори да са осъдени престъпници, предаде БТА. 

Миналият месец се потвърди, че белгиец от марокански произход е подготвял атентатите в Брюксел и Париж. Комисия, разследваща атентатите в Брюксел от 22 март миналата година, има данни, мъжът е на 32 години, роден е в брюкселския квартал Моленбек и е познат на полицията. Братовчед е на терористите, които се взривиха на летище Завентем и в метростанцията Мьолбек, а брат му е заловен след атентатите в белгийската столица.

Правителството в Белгия е изготвило промените покрай усилията за въвеждането на нови мерки в борбата с тероризма и тежката престъпност. При обсъждането на законопроекта в парламентарната комисия опозицията е отбелязала, че в днешно време приложението на подобен закон е трудно заради липсата на граници в ЕС. 

Родените в Белгия деца на чужденци не получават автоматично местно гражданство. Медиите представят статистика, според която миналата година са били родени 2117 деца на чужденци, на които е било дадено белгийско поданство.

Статистиката показва, че тази бройка е четири пъти по-малка, сравнено с данните отпреди десет години заради въведените ограничения в процедурата. Основната част от "новите" белгийци са с родители от Мароко (277), ДР Конго (146), Румъния (89), Турция (87), България (67), Русия (55), Армения (48), Камерун (46) и Албания (43).

Медиите съобщават, че все повече британци подават молби за натурализация в Белгия от страх, че ще загубят досегашните си права след излизането на Великобритания от ЕС. 

Даден е пример с централна община в Брюксел, където един от всеки петима регистрирани британски граждани е проявил официално интерес за смяна на гражданството си.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини