От х:

Днес в x:

От случая "КТБ" може да има две дузини отделни дела

Прокуратурата разследва абсолютно всичко за Корпоративна търговска банка (КТБ) и по няколко направления. Това заяви в интервю за в. "Труд" ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.

По думите му всъщност по казуса "КТБ" се водят 24 досъдебни производства. Има няколко основни направления на разследване. Първо, дейността на БНБ – с банковия надзор заради който са обвиняеми двама бивши подуправители и един служител, също високопоставен. Второ – престъпната група, ръководена от Цветан Василев. Трето – липсващи 206 млн. лв. от главната каса на КТБ, раздадени в пликове, торбички и чувалчета за няколко години. Четвърто – около 2 млрд. лв. източени от КТБ. Други около 1,5 млрд. лв., пак източени от КТБ, са отделени в друго досъдебно производство.

Гешев повтори отдавнашната теза на държавното обвинение, че КТБ всъщност не банка, а пирамида и сравни случая с Бърни Мадоф, който беше осъден за щети по своята "понци" схема на стойност над 60 млрд. долара. Разликата, обаче, по думите на Гешев, била, че Мадоф веднага си признал, а Цветан Василев е спокоен, защото вярва, че няма да бъде осъден.

"Над 70% от парите на т.нар. Корпоративна търговска банка са отпуснати като необезпечени кредити на кухи дружества и са несъбираеми, защото няма обезпечения за тях. Такъв стопроцентов риск нормалните банки поемат само към държави или познати клиенти с международен авторитет. Малко били събрали синдиците! Ами те нямат контрол над активите. Едни пари са минали през кухи дружества и са попаднали на различни места – раздадени са в пликове, торби и чувалчета на политици, актьори, спортисти и т.н., вложени са в бизнеспроекти – губещи или не… впрочем някои от тях и г-н Василев от съседна Сърбия би могъл да управлява. Те са несъбираеми. Представете си топла баница изкарана на полето – този минал и си взел, онзи минал и си взел, минала мишка, гризнала и тя от нея. А Цветан Василев казва: не съм виновен аз, а тези, които са си взели, без значение, че хапва от най-голямото парче", казва Гешев.

Според прокурора причината Василев да не е изправен пред български съд е само сръбското правосъдие. Ако Василев се притесняваше само от нашето правосъдие, той щеше да иде в друга страна-членка на ЕС, но избра държава извън ЕС, намекна още Гешев.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ja
    JAYA
    0 0
    15:23, 9 фев 2017
    Ми що толкова бавно се случват нещата се питам....и оня, че няма да си признае, няма, но няма ли начин да бъде подведен под отговорност!?
  • 2
    Ив
    Иван
    0 0
    23:20, 9 фев 2017
    Най-важното е Цецо Василев да бъде хвърлен в затвора!
  • 3
    Ив
    Иван
    0 0
    23:54, 9 фев 2017
    Затвор за Цветан Василев - Фараона!
  • 4
    До
    Добрев
    0 0
    14:45, 12 фев 2017
    Цветан Василев трябва да бъде екстрадиран незабавно от Сърбия, за да отговаря пред български съд! Василев както и всички замесени, които са бъркали в кацата с меда и са крали от парите на вложителите трябва да бъдат подведени под отговорност!

Случаен виц

Последни новини