От х:

Днес в x:

САЩ стартират глобален рускоезичен тв канал

Две финансирани от американското правителство електронни медии създават глобална рускоезична телевизионна мрежа, съобщи днес Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Замисълът е мрежата да бъде алтернатива на контролирани от Кремъл медии, които разпространявали пропаганда и дезинформация.

Новият глобален тв канал се нарича "Кърънт тайм" ("Текущо време") и ще се ръководи от базираното в Прага "Радио "Свободна Европа/Радио Свобода" с помощта на базираното във Вашингтон радио "Гласът на Америка".

Той стартира официално тази седмица, макар че тихомълком се излъчва още миналата година. Шест часа от денонощната му програма са отделени за новинарски емисии на живо. Те включват едночасови преки предавания от Вашингтон и от Прага.

Програмата на "Кърънт тайм" е насочена към рускоговорещи хора по цял свят, за да им предлага "базирани на факти новини", каквито според АП "болезнено липсват" на руския медиен пазар.

Глобалната тв мрежа, която ще предава в Европа по кабел, сателит и по интернет, е американски опит да се ограничи хегемонията на "мощната руска пропагандна машина", част от която са държавните канали "Спутник" и РТ, добавя агенцията.

Според АП приемането на програмата в самата Русия ще бъде затруднено поради липсата на договорни отношения с местни доставчици. Зрителите там ще я гледат чрез сателит, специални приложения за приемане по интернет или на живо от сайта на "Кърънт тайм".

Коментари в сайта

Последни новини