От х:

Днес в x:

Над 5 млн. българи живеят с по-малко пари от нужните за живот

2250 лева са били необходими през декември миналата година за издръжка на четиричленно домакинство, отчетоха от КНСБ. Оттам пресмятат леко нарастване спрямо септември, като на човек от домакинство за нормален живот са били необходими 563 лв., съобщава БНР. Въпреки ръста на доходите потреблението остава свито, отчетоха от синдикатите.

Над 5 милиона българи реално живеят със средства под необходимите за нормална издръжка. 1,6 милиона души разполагат с повече от 563 лева месечно.

300 лева е границата на бедност. За последната година хората, попадащи в тази група по доходи, са се увеличили с малко над процент. Ръстът на доходите през 2016-а в реалния сектор идва от секторите IT, "Застраховане", "Пенсионни фондове" и "Производство на електрически системи".

Президентът на КНСБ Пламен Димитров припомни, че 1/3 от заетите са работещи бедни. Той отново поиска необлагаем минимум за минималната заплата:

"Ще струва над 1 милиард лева, вярно е. Един път го губиш и повече го нямаш като приход в бюджета. Това е всъщност ефектът. Това не е да увеличава някой пенсията всяка година и да трябва да додава отново и отново. Ако някой търси къде да даде 1 милиард - дали за саниране, дали за пенсии, аз предлагам да го дадем на работещите бедни, които да останат в България, да имат повече доход и да имат повече стимул да развиват България."

Източник: ClubZ.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини