От х:

Днес в x:

Пекин смъмри Пентагона – предупреди да не се меси

Китай предупреди САЩ да не се месят в териториалния спор между Пекин и Токио. Архипелагът Дяоюй (Сенкаку) от памтивека е китайска земя. Вашингтон трябва да спре с погрешните изявления по този повод, за да не излага на риск стабилността в региона. Така отговори китайското външно министерство на новия министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис, който каза, че поетият от Америка ангажимент да брани Япония обхваща и островите, за които претендира Китай, пише "Независимая газета".

Договорът за сигурност между САЩ и Япония е продукт на Студената война; той не бива да се използва в ущърб на териториалния суверенитет на Китай, заяви на пресконференция в Пекин говорителят на китайското външно министерство Лу Кан.

По думите му островите принадлежат на Китай и това е неотменим исторически факт.

Матис направи посещение в Източна Азия пръв сред министрите от кабинета на президента на САЩ Доналд Тръмп. Както посочи "Ню Йорк таймс", Матис не е провъзгласил някаква нова американска политика. Не друг, а бившият президент Барак Обама е казвал преди, че САЩ ще защитават тези острови.

Защо се е наложило да бъде повторено това обещание? Ето какво заяви пред "Независимая газета" Валерий Кистанов, шеф на Центъра за японски изследвания в Института за Далечния изток към Руската академия на науките: "Обама за пръв път направи такова изявление на президентско ниво. Той посочи, че както предвижда член 5 от Договора за сигурност, ако някоя чуждестранна държава, в случая Китай, опита да откъсне островите със сила, САЩ ще се притекат на помощ. В САЩ обаче се смениха президентите. Тръмп направи много резки изявления за военния съюз. Каза, че Япония също като Южна Корея трябва да плаща достатъчна сума за пребиваването на американски въоръжени сили на нейна територия, а не да се вози безплатно в американския влак на сигурността. Дори по време на предизборната кампания заяви, че не възразява Япония и Южна Корея да станат ядрени сили".

Точно това разтревожи ръководството на Япония. Токио чакаше разяснения с опасението, че САЩ може да не потвърдят позицията на Обама за островите Сенкаку. Матис пристигна и успокои японците: договорът остава в сила. Те си поеха дъх с облекчение - но тук има и нюанси.

По въпроса за разходите гостът каза, че съотношението - дяловете на САЩ и на Япония - може да служи за образец. Тук също, изглежда, успя да утеши японците. Те обаче чакат какво ще каже Тръмп, щом се срещне на 10 февруари с японския премиер Шиндзо Абе във Вашингтон.

"А има и друг момент. Китайците много се страхуват, че Япония ще се отзове на молбата на САЩ и ще се включи в патрулирането на морското и въздушното пространство в Южнокитайско море. Японската министърка на отбраната Томоми Инада обаче информира току-що, че Япония няма да участва в операцията за гарантиране на свободно корабоплаване. Американците я поставят на преден план, но японците се опасяват от рязка реакция на Китай", отбеляза експертът.

Участието на Япония в съвместни операции със САЩ би означавало да прекрачи "червената линия", очертана от китайците. Според мен японците няма да я престъпят, заключи той.

В друга сфера обаче - в противоракетната отбрана, съюзниците постигат все по-тясно взаимодействие. Тези дни САЩ и Япония изпробваха успешно ракета прехващач Ес Ем-3, предназначена да унищожава балистични ракети с малък и среден обсег.

Изпитанието бе организирано от военните ведомства на двете страни. Американски военен кораб, оборудван със система за противоракетна отбрана "Иджис", изстреля Ес Ем-3, която порази балистична ракета със среден обсег.

САЩ не смятат да загърбят и огласения по-рано план да разположат в Южна Корея противоракетна система ТХААД. Матис даде съответните уверения пред южнокорейското ръководство при посещение в Сеул преди визитата в Токио. Според Пекин ТХААД всъщност е насочен не толкова срещу Северна Корея, колкото срещу китайските ядрени сили. На споменатата вече пресконференция говорителят на китайската дипломация остро осъди намеренията на САЩ.

Някои наблюдатели от Източна Азия прогнозират по-нататъшно изостряне на американско-китайските противоречия. Те цитират Стив Банън, старши съветник в Белия дом, който предсказа след 5 до 10 години война между САЩ и Китай в Южнокитайско море.

Но не преувеличават ли заплахата подобни ясновидци? Показателно е, че в края на миналата седмица Ян Цзечъ, заемащ един от висшите китайски външнополитически постове, разговаря по телефона със съветника на Тръмп за националната сигурност Майкъл Флин. Двамата подготвяха разговор между Тръмп и председателя на КНР Си Цзинпин. А междувременно Иванка - дъщерята на Тръмп, посети заедно с внучката му посолството на КНР по случай китайската Нова година.

/БТА/

Коментари в сайта

Последни новини