От х:

Днес в x:

Две поколения не са ваксинирани, алармира Илко Семерджиев

Има 33 оспорвани нормативни актове на министър Москов, а това създава хаос, съобщи служебният здравен министър Илко Семерджиев в предаването Събуди се по Нова тв. Другата седмица събирам шестте страни по делото, за да решим какво да правим с пръстовите отпечатъци. Опровергават се твърденията на министър Москов, че с тях се спестява по 1 млн. лв. на месец. Най-вероятно дефицитът на касата ще достигне 250 млн. лв. - нещо, което не се е случвало досега. Пръстовият отпечатък всъщност води до увеличение на разходите, каза още той.

От електронната здравна карта ще бъде ясно от какво боледувате, какви изследвания са ви направили, за да не се повтарят, а това всъщност спестява разходи. В ЕС не можете да отидете с пръстовия отпечатък, там се работи само със здравна карта., доразви идеята си Семерджиев. Колко ще струва здравната карта, все още не се знае. Ще се създаде работна група между МЗ и НЗОК за концепция и чак тогава ще се говори за пари, каза още той.

Имало готов проект за инвестиции за спешната помощ и той трябва да се раздвижи. Става въпрос за 80 млн. евро от ЕС - обучение на екипи, автомобили и техника.

Най-важното е възстановяването на договното начало между здравната каса и лекарския съюз. За съжаление, без парламент не можем да преодолеем проблема с лимитите, трябва законова промяна, каза още той

Няма да спирам търга за ваксините, има две поколения неваксинирани деца, но ще опитаме да помогнем и на следващото правителство да има сигурност за ваксините.

Щял да смени хората от държавната квота на касата. Не се притеснявал, че е временен министър, защото от 1997 г. досега само Петър Москов бил сменил посоката. Семерджием обаче отказа да отговори дали се вижда министър на здравеопазването и в редовното правителство.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини