От х:

Днес в x:

Експерти: Подсъдимият за тероризъм Джон Захариев е вменяем

Подсъдимият за тероризъм Иван (Джон) Захариев не страда от психично заболяване и може да разбира и да ръководи действията си.

Това е заключението на психиатричната експертиза, която беше изслушана на поредното заседание по делото, съобщи БНТ. 

21-годишният младеж, който е син на българин и виетнамка и има и австралийско гражданство, беше задържан през септември миналата година при спецоперация на ДАНС и ГДБОП. От прокуратурата заявиха, че той е изключително опасен, посещавал тайни квартири в Сирия и Турция, където се обучавал да служи с оръжие, а от няколко месеца в България се готвел да стане част от редиците на "Ислямска държава".

Тогава баща му Светломир Захариев заяви, че Джон страда от психично заболяване, което го прави негоден за работа. По думите му синът му имал лека форма на аутизъм и даже получавало инвалидна пенсия. Оказа се обаче, че по време на колежа Джон е преминал 4-годишно обучение в Австралийския корпус на кадетите, тъй като е било преценено, че състоянието му го позволява. 

Сега обаче психолозите го определиха като непоследователен. По думите им той не се чувства добре приет и социализиран, затова търси заместващи сфери на изява, където да бъде признат, да се чувства по-голям и по-смел. 

Захариев бил склонен към омраза и възмездие, но по време на изследването не е проявил агресия. Заявил, че е доволен, че "джихадистите са преследвани от американците". 

Съдът разпита състезателката по стрелба Христина Георгиева, с която ходили на стрелбището в село Войводино. Там Захариев искал да тренира с автомат "Калашников", пробвал и с пистолет. Нямал добри попадения, но ѝ направило впечатление, че се стремял да стреля в мишената от упор.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини