От х:

Днес в x:

Канадец, фен на Льо Пен и Тръмп, е убиецът от джамията

Канадецът Александър Бисонет е смятан за единствен извършител на терористичния акт в джамията в Квебек, при който бяха убити шест души, а други 18 са ранени.

Това съобщи френскоезичната радиостанция "Радио Канада", цитирана от ТАСС и БТА. Същата информация разпространиха и други местни медии.

27-годишният заподозрян е избягал от местопрестъплението с кола, а по-късно сам е позвънил в полицията и е бил арестуван. В колата му били намерени пистолет и автомат "Калашников".

Бисонет е френскоговорящ канадец. Някои медии разпространиха и информация, че той е приел исляма, но засега тя не е официално потвърдена.

По-рано вчера за нападението в джамията бяха арестувани двама мъже на възраст между 20 и 30 г. - Въпросният Бисонет и Мохамед Кадир - също канадски гражданин от марокански произход.

R двамата са студенти в университета Лавал, намиращ се недалече от джамията.

По-късно от полицията в Квебек заявиха, че един от арестуваните сега е смятан за свидетел на престъплението, а не извършител. Не се съобщават повече подробности.

Полицията в канадската провинция Квебек потвърди самоличността на извършителя на терористичното нападение в неделя и му предяви обвинение в предумишлено убийство на шест души и в опит за убийство на още пет.

Александър Бисонет се яви за кратко пред съда в затворнически дрехи, за да чуе обвинението. Той мълча през цялото време, гледайки в краката си и правейки нервни тикове с ръцете си.

Съдебното заседание по делото бе насрочено за 21 февруари. Дотогава обвиняемият остава в ареста.

Самотник, фен на Марин льо Пен, Тръмп и "Мегадет"

Репортери от вестник "Журнал дьо Квебек" разговаряли с бивши състуденти на Бисонет, където той изучавал социални науки.

Те го описали като привърженик на деснорадикални идеи и ксенофоб, който четял много, имал дълбоки познания по история и по актуални политически събития и проблеми.

Според Ройтерс той бил известен в социалните мрежи в интернет като привърженик на лидерката на крайнодесния френски "Национален фронт" Марин льо Пен и като антифеминист.

От профила му във Фейсбук личало още, че харесва новия американски президент Доналд Тръмп, симпатизира на сепаратистката партия в Квебек, на израелските въоръжени сили, на хеви-метъл бандата "Мегадет" и на попзвездата Кейти Пери.

Запознати го представят и като необщителен самотник. Единственият му близък човек бил неговият брат близнак, с когото се появявал навсякъде.

По последни данни петима от ранените остават в болница, като състоянието на двама от тях е тежко.

В джамията по време на атентата имало още 39 души, които не са пострадали.

Трюдо: Нападение против цялата страна

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо каза, че нападението срещу джамията в Квебек е насочено против цялата страна, против всички канадци, а не само против мюсюлманската общност.

"Това беше терористичен акт, насочен срещу нашите ценности", добави той.

Цел на атентата според него е да се внесе разкол в канадското общество, в което основни принципи са откритостта за всички религии и толерантността към всякакви възгледи.

От вчера джамиите и училищата на мюсюлманските общности в няколко канадски града са поставени под засилена полицейска охрана, съобщи Ройтерс.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини