От х:

Днес в x:

Силициевата долина в битка срещу Тръмп

Американският технологичен бранш остро реагира срещу наложените от Доналд Тръмп санкции за граждани на седем мюсюлмански страни.

Редица изпълнителни директори определиха тази стъпка за неморална. Заселената предимно в Силициевата долина индустрия дава работа на много чуждестранни служители от мюсюлманските страни, обобщава DPA, цитирана от "Инвестор". 

Интернет гигантът Google привика скоро след подписването на президентския указ в петък вечерта своите служители от чужбина. Засегнати са повече от 100 работници и служители на Google, които в момента заради бизнес или заради отпуската си са в чужбина, или произхождат от мюсюлмански страни, поясни компанията. 

„Болезнено е да видиш личните щети от този указ върху нашите колеги“, пише в изявлението, до което Bloomberg твърди, че има достъп. „Нашите възгледи за имиграцията винаги са били обявявани публично и това ще продължава да е така“, се казва още в текста. 

Съоснователят на Google Сергей Брин лично взе участие в протеста на летището на Сан Франциско, написа журналист на списание Forbes в Twitter. 

„Тук съм, защото и аз съм бежанец“, е цитиран да казва Брин, който е роден през 1973 г. в Москва и е имигрирал в САЩ през 1979 г. със семейството си. Критика дойде и от предприемача Илон Мъск, основател на PayPal, Tesla и SpaceX. Той нарече подписаната от Тръмп изпълнителна заповед за „защита на нацията от влизане на чуждестранни терористи в САЩ" погрешен начин за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена страната. Много от засегнатите хора биха подкрепили САЩ, пише Мъск в Twitter. 

В собствения си портал компанията публикува съобщение, в което се казва, че тя е изградена от имигранти от всички религии. „Ние ще сме с тях винаги", се казва в туита. 

Директорът на Apple Тим Кук заяви в писмо до своите служители, че заповедта на президента не отговаря „на политиката, която ние подкрепяме". Той обещава да помогне на засегнатите служители. Компанията вече се е свързала с президентството, за да демонстрира негативните ефекти от закона. 

Потребители на социалните мрежи посочват, че основателят на Apple Стив Джобс е син на сирийски имигрант. 

Това беше „тъжна седмица", обобщава изпълнителният директор на Netflix Рийд Хейстингс. „Време е да се съюзим и да защити американските ценности“. 

Главният съветник на Microsoft Брад Смит заяви, че компанията вярва в силната имиграционна система, която е довела квалифицирани служители в страната. Освен това САЩ са били длъжни да предоставят убежище на бежанците, които се страхуват за живота си.

„Тази забрана е от значение за много невинни хора", каза изпълнителният директор на Uber Травис Каланик. Компанията ще компенсира всички служители, които произхождат от засегнатите мюсюлмански страни и временно няма да може да се върнат в САЩ. 

Още в петък главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви в публикация в социалната мрежа, че е „загрижен“ заради последните изпълнителни заповеди за ограничаване на имиграцията. Той казва, че САЩ трябва да останат отворени за бежанци и че не бива да се превръщат в мишени хора, които не представляват опасност, като недокументирани имигранти, пристигнали в страната като деца заедно с родителите си. 

Зукърбърг посочва, че самият той и съпругата му Присила са наследници на имигранти и бежанци. Предците на съоснователя на най-голямата в света социална мрежа са от Германия, Австрия и Полша, а тези на съпругата му – бежанци от Китай и Виетнам. 

В петък новият държавен глава на САЩ подписа поредната изпълнителна заповед за "защита на нацията от влизане на чуждестранни терористи в САЩ". 

Указът предвижда временно спиране на политиката по предоставяне на убежище и временна забрана за гражданите на няколко мюсюлмански страни - Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен - да влизат на територията на страната.

Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини