От х:

Днес в x:

Извадиха почти двуметров чревен паразит през устата на мъж

Лекарите в Индия отстраниха почти двуметрова тения от червата на човека, според неотдавнашен доклад за случая, публикуван в LiveScience.

Свинската тения (Taenia solium) била почти 2 метра дълга и това е най-дългият червей, който д-р Cyriac Philips, специалист в PVS Memorial Hospital в Индия, който лекувал мъжа, е виждал.

48-годишният мъж потърсил лекарска помощ, тъй като имал болки в корема в продължение на два месеца. Лекарите извършили колоноскопия и намерили сегмент от вълнообразния червей в дебелото черво на човека, което е обичайно при този паразит. Но в този случай, находката била само част от историята.

Лекарите извършили и ендоскопия, което означава, че достигат с камера в стомаха и горната част на тънки черва, за да изучат горната част на храносмилателната система на човека, според доклада. Те били изненадани от откритието, че цялият червей е в горната част на тънкото черво на човека.

Лекарите извадили свинската тения през устата на мъжа, според доклада с дължина 1,88 м.

Паразитът може да достигне дължина 3,5 м и живее с години в червата на човека, според Националната библиотека по медицина (NLM). Тъй като обикновено няма т симптоми, хората не могат да разберат, че имат инфекция. В някои случаи, обаче, тенията може да предизвика болка в корема.

Цялата процедура, която включва ендоскопската и отстраняването на паразита, отнела около час и 15 минути. Мъжът е бил под упойка по време на процедурата.

След това пациентът е бил лекуван с противопаразитни лекарства, заради останки от тенията. Един месец след отстраняването ѝ той не е имал оплаквания.

През октомври лекари в Ню Йорк съобщиха за увеличаване на случаи на тения. Заразяването става, когато човек приеме яйца от свинска тения. Те могат да се образуват кисти в цялото тяло, включително и мозъка.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини