От х:

Днес в x:

Спасиха на косъм 3-годишно от кучешка тения, 15 заразени за година

Хирургическия екип при една от операциите на дете за вадене на кучешка тения


3-годишно дете е претърпяло животоспасяваща операция на черния дроб, за да бъде изкарана киста на кучешка тения, преди да еруптира /разкъса/. Беше ли станало това, смъртта настъпва за секунди. По подобен начин през март 2013-та година почина 5-годишният Стефан в забавачката в село Криво поле. Този развой бил на косъм да се случи и с малкото хасковлийче, но за щастие тенията е била видяна при ехографско изследване и детенцето незабавно е било насочено за операционната. Драмата се разиграла в края на миналата година. Само месец, след като друга спешна операция върна буквално от отвъдното 10-годишно момиченце от Хасково. Екипът на д-р Веско Мутафчиев от МБАЛ Хасково изкара, пак от черния дроб, 16-сантиметрова тения. Най-критично е било положението с 6-годишно момченце, което по-рано през годината постъпило в болница с комбинирано заразяване на бял и черен дроб. Оперираните деца са добре. Те са част от цели 15 души, които са се разболели от кучешка тения само през миналата година. Броят предполага много повече заразени, защото тенията може да се развива до 10 години в тялото на човека, преди да стане невъзможна за понасяне и пациентът евентуално да потърси лекарска помощ. Превантивното откриване на паразита става много трудно, защото засичането му е само при специален кръвен тест или ехографска диагностика. И двете не влизат в профилактичния пакет, а от друга страна са прекалено скъпи, за да се правят „за всеки случай“.

Дори това да са всички, 15 болни за година правят заболеваемост от 6.27 на 10 000 - много над средната за България. За отбелязване е, че всички нови случаи са на първична ехинококоза - тоест пациентът е първоначално заразен, а не е вторично засегнат от оперативно отстранен паразит, който впоследствие е рецидивирал. Заразяването става или директно от животно, което се явява краен гостоприемник /човекът е междинен/ или от „посети“ от животните ларви върху плодове и зеленчуци и консумирането им без измиване.

От години Хасковско се брои за ендимичен район за кучешка тения, като още държи националния рекорд за най-голям паразит, изваден от от тяло на човек. През март 2010-та екипът на хирурга Данчо Попов измъкна 30 килограмова тения от 51-годишния свиленградчанин Иван Ангелов. По-тревожно е, че случаите на заразени са скочили почти два пъти от въпросната 2010-та и продължават да растат.

Причините са както в ниското ниво на хигиена при големи групи хора, така и заради съжителството на много домакинства с домашни животни. Третата причина е високия брой бездомни кучета в градовете. В региона няма нито един кучешки приют и популацията на безпризорните четириноги е голяма във всички общини на областта.

Най-много случаи на кучешка тения има в Хасково - 7 от 15-те, в Стамболово са 2. В Димитровград Харманли, Симеоновград, Минерални бани, Любимец и Ивайловград има по 1 болен.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Sa
    saks
    35 0
    19:02, 9 фев 2015
    Браво на лекарите!
  • 2
    Бо
    борката кереза
    31 -6
    19:52, 9 фев 2015
    Христов какво ще правим с тия кучета--бездомните Голям проблбем са и ДОМНИТЕ Собствениците рано сутрин или късно вечер ги разхождат из тревните площи където се АКА на воля но собственика не го интересува и после -------ТЕНИЯ
Последни новини