От х:

Днес в x:

-3 °C

НС върна старите правила за варене на домашна ракия

За малки ще се считат казани за варене на ракия с вместимост до 1000 литра обем, а не както досега до 500 литра.

Това стана възможно с приетите на второ четене от пленарната зала промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които на практика се върнаха старите правила за специализираните малки обекти за дестилиране. 

В края на 2015 г. НС ограничи малките казани до обем от 500 литра. 

С днешните изменения всяко домакинство ще има право да произвежда в домашни условия не повече от 10 хектолитра чист алкохол на година от грозде и плодове собствено производство за лично потребление, съобщи БТА. 

Парламентът предвиди също за издаване на лиценз за управление на данъчен склад да се подава писмено искане до директора на Агенция "Митници", което съдържа документ, доказващ, че дестилационните съоръжения за производство на етилов алкохол, дестилати и спиртни напитки са закупени от лице, регистрирано по Закона за виното и спиртните напитки. 

Друга важна промяна е свързана с регистър на всички търговци, производители и вносители на съоръжения за варене на алкохол. Целта е Агенция "Митници" да може нагледно да проверява откъде е закупена техниката с оглед гарантиране безопасността на хората. 

Въвежда се и задължение регистрираните лица да подават данни в Министерство на икономиката за лицата, на които са продадени или предоставени съоръжения за производството на алкохол.

Промените влизат в сила от обнародването в "Държавен вестник".

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.01.2021

Последни новини