От х:

Днес в x:

Държавата изкупи частните гори на 8% от кандидатите

Организираният за пръв път търг за изкупуване на частни гори от държавата през есента на миналата година ще приключи с добавяне към държавния фонд на над 1100 дка гори във всички области на страната, чиято стойност е 580 хил. лв. Сделките трябва да бъдат финализирани до края на януари, като предложение за изкупуване е дадено на едва около 8% от кандидатите. Това сочат официалните данни на земеделското министерство, предоставени на "Капитал Daily".

През пролетта на следващата година предстои нов търг за придобиване на частни гори, като отделеният бюджет за 2017 г. е 1.1 млн. лв. - с 400 хил. лв. повече от средствата, отпуснати предходната година.

Сделки за 156 имота 

След като през есента на миналата година земеделското министерство обяви процедура за изкупуване на маломерни частни гори (до 5 ха), кандидати са предложили за продажба 1873 имота, сочат данните на агроминистерството. Класирането е проведено на два етапа - първоначално държавните служители са отсели терените с най-добри характеристики, като най-много точки са получили онези от тях, които граничат с държавни гори, или такива, които имат защитни и специални функции, като например опазване на почвите, водите, борба с ерозията или други. Предимство при изкупуването имат още парцели, които се намират около хижи, религиозни обекти, дендрариуми и други, сочи методиката на агроведомството. Така на първия етап от процедурата са били допуснати 1300 имота с площ над 3400 дка, а 1/3 от тях са класирани с максимален брой точки.

Последвало е оценяване от независим оценител на най-добрите имоти, като от тях 191 са се оказали с по-висока искана цена от собственика спрямо оценката на оценителя и те са отпаднали. Така след класирането се е стигнало до предложение за сключване на сделка със собствениците на 156 имота с площ 1100 дка, сочат данните на агроминистерството. Това представлява малко над 8% от всички, поискали да продадат горите си на държавата.

Към края на 2016 г. изцяло финализирани са около половината сделки, като до края на януари се очаква процесът да приключи за всички.

Къде са сделките

Данните показват, че най-много сделки има в общините Севлиево, Бургас, Габрово и Средец. С най-малко реализирани сделки е Североизточното държавно горско предприятие, което е успяло да купи само два имота от 6.5 дка в Шумен, като платената цена е 4250 лв. Именно в Североизточна България има най-голям брой имоти, чиито собственици искат значително по-висока цена от оценката на независимите оценители. Обяснението е, че при изготвянето на предложенията си те взимат предвид цените на земеделските земи, които в този район са най-високи в цялата страна. От агроведомството обявиха, че след отпадането на първите избрани имоти Североизточното горско предприятие ще продължи процедурата с оценка на още 24 имота от независим оценител. Очакванията са това да приключи до края на януари.

Средната цена е 519 лв./дка

От предоставената справка на земеделското министерство става ясно, че средната цена на декар гора, която е изкупена от държавата, е малко над 519 лв. Данните показват сериозни разлики между реализираните цени в Южна и Северна България. Така например Южното централното държавно предприятие е изкупило 88.5 дка за 114 хил. лв., което прави 1285 лв. на декар. По-висока от средната цена е реализирана и в Югозападна България, където тя е 641 лв. Същевременно обаче двете предприятия в Североизточна и Северноцентрална България са купили гори при средна цена от съответно от 398 и 254 лв. При оценката на гора се взимат много фактори предвид, включително свързани с местоположението, достъпността им, вида и състоянието на дървесината и т.н., но ако се направи сравнение с официалните данни за цените на земеделски земи, почти във всички региони средната цена на декар гора при тези сделки е по-ниска от тази на нивите, където обаче има и засилена активност на пазара заради активността на фермерите и инвестиционните фондове, както и заради възможността да бъдат получавани европейски субсидии.

Източник: http://www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини