От х:

Днес в x:

Областният управител оспори пред съда новите данъци и такси

Областният управител Илия Илиев оспори в Административния съд  като незаконосъобразни промените в Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Кърджали, приети от ОбС през месец декември, с които налозите върху недвижимите имоти и превозните средства бяха завишени чувствително.

При актуализирането на Наредбата са допуснати редица нарушения на административно-производствените правила, се казва в заповедта за обжалване, издадена от областния управител. А именно: при откриване на процедура по приемане, изменение, допълнение или отмяна на подобен нормативен акт, следва изготвеният проект да се доведе  до знанието на  лицата, за които евентуално биха възникнали съответните задължения , т.е. данъкоплатците. Съставителят на проекта е длъжен да го публикува на интернет-страницата на съответната институция заедно с мотивите, доклада  и предварителната оценка на въздействието. Срокът, който се предоставя на заинтересованите лица за предложения и становища по проектите, публикувани за обществени консултации, е не по-кратък от 30 дни.  Това изискване е императивно и е елемент от законовия режим за  приемане, промяна или отмяна на нормативен акт. Законодателят е предвидил, че при изключителни случаи и при изрично посочване на причините в мотивите, съответно и в доклада, съставителят на проекта може да определи друг срок за обществено обсъждане, но  не по-кратък от 14 дни. След приключването на обществената консултация и преди приемането на нормативния акт, той трябва да публикува на сайта си справка за постъпилите предложения, заедно с обосновка за неприетите такива. Едва след като се изпълнят всички относими към приемания нормативен акт изисквания, проектът се внася за гласуване от компетентния орган. Така се цели осигуряването на възможност заинтересованите лица да упражнят своето право на участие в производството по подготовка на актове, засягащи законните им интереси. В случая това не е направено и правата на данъкоплатците не са защитени, както повелява Законът за нормативните актове.

Спорните изменения в Наредбата за местните данъци предвиждат данъчните оценки на недвижимите имоти, на чиято база се определят налозите, да скочат от 1,2 на 1,6 на хиляда за имотите на физическите лица и от 1,3 на 1,8 на хиляда за нежилищните имоти на предприятията. По отношение на данък МПС, промените касаят превозните средства с мощност от 74 kW до 110 kW, включително – те ще плащат 1,45 лв за 1 kW, вместо 1,10 лв както досега. В клас над 110 kW увеличението е от 1,23 лв на 1,80 лв за 1 kW.

Завишава се и туристическия данък за всички категории обекти от 1 до 5 звезди. Досега те са заплащали налог в размер на 0,20 до 1,00 лв за една нощувка. Занапред общината предлага да плащат от 0,30 до 1,20 за нощувка, съобразно категорията си. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини