От х:

Днес в x:

Двама души пострадаха в мъжкото хоро в Калофер

На Богоявление в Калофер с традиционното мъжко ледено хоро извадиха кръста от замръзналите води на река Тунджа. Двама души пострадаха.
Жена е със съмнения за счупен крак, а мъж е с хипотермия от втора степен. Това е резултатът от леденото приключение на мъжкото хоро в Калофер по случай Богоявление, съобщи Нова ТВ. Фелдшерка обясни на място, че мъжът има нужда от болнична помощ, а към Калофер пътува още един екип на Спешна помощ. 5-10 минути във водата могат да доведат до хипотермия.  

Хвърленото от свещеника разпятие бе извадено от десет годишният Драгомир Славчев от Калофер, който за първи път влиза в реката. През 2011 година неговият по-голям брат е извадил кръста, също когато е бил на 10 години. 

Майката Мария Славчева намери символика в това двете й рожби да извадят разпятието на една и съща възраст. 

Четвъртокласникът си пожела да бъде здрав през годината, а на калоферци пожела да са здрави и щастливи. 

Традицията тази година бе спазена и първо във замръзналите води на Тунджа влязоха местните жители с традиционната песен "Залюбила е Василка", съобщи БТА. 

Около 200 бяха родолюбците, които спазиха дългогодишната Калоферска традиция и играха хоро на Богоявление във ледените води на Тунджа. 
Тази година Калофер ще кандидатства ритуалът да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ma
    mario
    0 -3
    12:18, 6 яну 2017
    Този мъжки ритуал, измислен от кмета на Калофер Румен, да се играе хоро в ледените води е пълна глупост. Затова има измръзнали млади хора. Богоявление е сам по себе си атрактивен празник. Ето и от музея в Калофер също са против измислиците на кмета Румен. Ако иска да прави сензации, кмета да види какво правят съседните кметове. Големи събори и хора по 500 човека, ама на хубаво време. На три ката хора се вият в Дъбене, Карловско, Каравелово, Соколица, Ведраре по три оркестъра свирят!!!! Това също е за Гинес!
    • Ми
      Мима
      0 0
      16:50, 6 яну 2019
      Господине, след като не сте запознат с традицията, защо изобщо коментирате? Това не е измислено от кмета и е Калоферски обичай, който се спазва от десетилетия. Аз съм на 42 год. и от малка ходя да гледам... Стойте си у вас на топло, щом ви е студено, а празника оставете на тези, които са истински Българи и почитат традициите. Това не е събор, за да го сравнявате със сеските събори на Околията...
      Май не правите разлика между събор и обичай ... а може би за това ще трябва малко да почетете и да се образовате по темата.
Последни новини