От х:

Днес в x:

МОН уверява, че ще разреши казуса с изпитите в НПМГ

Скоро ще има компромис относно приемните изпити в Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" (НПМГ). Това твърди в. "Сега", позовавайки се на информация от Министерството на образованието и науката (МОН).

В края на 2016 година възпитаниците на училището започнаха кампания под надслов "Не пипай моята гимназия" в знак на протест срещу премахването на допълнителния вътрешен приемен изпит по природни науки. Досега в НПМГ се влизаше с три изпита - по български език, по математика и по природни науки (география, физика, химия или биология, в зависимост от профила на паралелката, за която се кандидатства). Последният изпит се организира от самото училище. Според новия училищен закон обаче приемът в гимназиите след 7-и клас вече ще е само на базата на изпитите от националното външно оценяване по български и по математика. Това ще снижи нивото в НПМГ, смятат много от учениците, тъй като вече няма да могат да се отсеят най-добрите и мотивирани да учат природни науки, а оттам ще падне и авторитетът на гимназията. Те се опасяват, че дори може да бъде отнет националният статут на училището.

От МОН за пореден път успокоиха учениците, че никой няма намерение да маха "националното" от наименованието на школото. Връщането на вътрешния профилиращ изпит обаче едва ли ще е възможно, тъй като ще се търси законово решение на казуса. От министерството са категорични, че е имало 2 месеца за обсъждане на новата наредба за приема след седми клас, когато е трябвало учителите да реагират. "Лошото е, че една голяма група добре подготвени хора се чувстват засегнати и неудоволетворени от закона, затова ще търсим компромис. Но учителите и учениците трябва да разберат, че вече имаме нов облик на образователната система, нов профил на училищата, които трябва да са равнопоставени и да гарантират равни условия за всички деца", коментират от екипа на министъра в оставка Меглена Кунева. Оттам признаха, че и в момента се обсъждат различни варианти, за да се намери взаимен компромис, вкл. по линия на автономията на училищата, но той не бива да води до крайности.

В положението на НПМГ са още няколко национални училища в София, Габровската национална гимназия, националното СОУ в Горна баня и др.

От просветното ведомство обясниха, че на този етап всички училища, които в момента са национални, ще останат такива поне до 1 ноември 2017. Тогава Министерският съвет следва да обяви националните училища, които отговарят на новите правила за "национален статут". Първоначално срокът беше 1 ноември м.г., но той не беше спазен. Анализи на министерството към момента сочат, че 7 от 10-те национални училища у нас не отговарят на изискванията. 2 училища пък досега са кандидатствали пред министерството да получат национална задача - един от критериите за получаване на национален статут. Това са професионалната гимназия по транспорт и енергетика в столицата "Хенри Форд" и училище от Варна.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини