От х:

Днес в x:

Газта идва в четвъртък

"В четвъртък вечерта може да се очаква реално запълване на тръбите и реално осигуряване на газ за битовите потребителите. Това е ситуацията днес към обяд", заяви от парламентарната трибуна премиерът Сергей Станишев в началото на извънредното заседание на Народното събрание по повод газовата криза.

"Българската енергийна система е в състояние да задоволява нуждите от електричество. Страната не е спряла износа на електроенергия. В момента изнасяме 632 мегават часа. Ние сме в състояние до края на месеца да доставяме газ за битовите потребители", информира още премиерът.

По думите му към момента е нормализирано състоянието на топлофикациите, в това число и на дружеството в София.

По данни на Министерство на образованието и науката в 16 училища, от общо 2700, има дървена ваканция. Няма закрити болници в страната. 208 предприятия преминаха на ограничителен режим на доставки на газ.

Премиерът каза още, че след като приключи газовата криза ще бъде направена цялостна оценка и ще бъдат предявени искове към дружествата - доставчици.

"Българската страна в нито един момент не е получавала предупреждение за спирането на доставките на природен газ", каза Сергей Станишев.

Премиерът припомни известния факт, че на 18 декември миналата година той е получил писмо от руския вицепремиер Зубков. В него той споменава за конфликта на Русия с Украйна.

"Не са постъпвали такива уведомления и до Булгаргаз. Фактически обаче на 6-ти януари започва постепенното намаляване на доставките на синьо гориво. Отново повтарям - без никакво предупреждение - нито официално, нито неофициално", заяви Сергей Станишев. Той нарече действията на ръководеното от него правителство като "много динамични", посочвайки създаването на "максимална организация за максимално функциониране на топлофикациите", както и преминаването им от газ на мазут.

"Бяха незабавно предприети и действия за политически контакти и разговори със всички страни, които имат отношение към конфликта", каза Сергей Станишев.

"На 6-ти януари е уведомена и Европейската комисия, а същият ден премиерът провел разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Борозу. В разговора министър - председателят поставил въпроса за евентуални компенсации от Европейския съюз. Инициативата за изпращане на международни наблюдатели е българска", похвали се Сергей Станишев.

Тази идея впоследствие била възприета от целия Европейски съюз.

"България никога не е била по-активна в международните си контакти за търсене на нови доставчици на горива", информира още премиерът Сергей Станишев.

Като примери той спомена Азарбейджан, Туркменистан и Египет, с които са създадени добри контакти, като с част от тези страни са подписани споразумения и меморандуми за различни количества, но трудностите са в липсата на тръби и трасета.

По въпроса за отварянето на спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй" и по повод питания на български депутати, Станишев подчерта, че не трябва да се прави връзката с отворените реактори в Словакия, защото има съществена разлика в ситуацията в двете страни.

Сергей Станишев спомена, че са информирали Брюксел, че продължава несигурността за доставките на газ за България. Според премиера това ще е така, дори след възстановяване на подаването на доставките на природен газ. Той обърна особено внимание и на нарушените екологични норми в страната вследствие на кризата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини