От х:

Днес в x:

Очакват ни на 6 януари за ваденето на кръста от басейна пред пощата

Да се съберем на празника Богоявление, ни призовава отец Станимир. „Ние не  просто честваме деня на светото кръщение на нашия Бог – казва той – ние честваме деня, в който започва истинското спасение на човечеството. Денят, в който Бог се явява, за да съобщи „Този е месията!“.

Празникът започва още на 5 януари, когато в църквата се извършва кръщение на водата или така нареченият Велик Водосвет. На 6 януари, след литургия, литийно шествие ще тръгне от храма около 10.30 часа, за да изнесе кръста до вода – басейна пред пощата. Там по стар обичай кръстът ще бъде хвърлен във водата. Свещеникът подчертава, че изваждането му трябва да стане от ерген, православен християнин. Затова наградата ще бъде връчена само на този, който може да представи кръщелно свидетелство. Ако не един, а двама младежи са хванали кръста, наградата ще бъде поделена поравно между тях. А тя е осигурена от църковното настоятелство.

След като преди две години празникът беше опорочен от непристойното поведение на един от мъжете, скачащи във водата, тази година отново ще бъдат взети мерки, за да протече Йордановден в дух на толерантност, търпение и взаимна любов.

Богоявление беше повод отец Станимир да сподели  една своя болка – все по-малко са кръщенетата, които се правят в църквата „Св. Георги“. За 2016 година има само 70, като почти четвърт от тях са на деца, които не живеят постоянно в България, а родителите им са ги довели само за това тайнство.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Бъ
    Бъли
    4 -1
    09:00, 5 яну 2017
    Басейнът е фонтан.
  • 2
    Ъъ
    ъъя
    3 -1
    13:01, 5 яну 2017
    В Дебър е по-интересно ний ще ходим там.
  • 3
    Ам
    Амин
    4 -5
    14:11, 5 яну 2017
    До горните двама. Опасни секти навлизат и лъжат хората. Чудовища разни, спагетени и други били създали света. Осъзнайте се! За човеците в Библията се казва : „За да получат вечен живот, трябва да опознаят тебе, единственият истински Бог, и онзи, когото ти изпрати, Исус Христос.“
    И отец Станимир много умно говори. „Ние не просто честваме деня на светото кръщение на нашия Бог – казва той – ние честваме деня, в който започва истинското спасение на човечеството. Денят, в който Бог се явява, за да съобщи „Този е месията!“.
    Нашият Бог е единствен, личен спасител и създател.
  • 4
    Ам
    Амин
    3 -4
    14:17, 5 яну 2017
    Всичко около нас е създал Бог. Някога е нямало нищо нито земята, нито слънцето, нито луната, нито звездите. Било е тъмно. Той живеел високо в небесата и винаги ще живее там.
    И Бог решил да сътвори света. Първо създал небето и земята, но било тъмно. Той казал, че трябва да бъдде светлина и изведнъж станало светло. Той разделил светлината и мрака и така се получили денят и нощта. На следващия ден създал красивото небе.
    Трятия ден Бог събрал водата на едно място. Така създал морето, а показалата се суша – земя. Земята била пуста и Той я покрил с най-различни растения.
    Всеки знае, че на растенията им трябва слънце. Четръртия ден Той създал слънцето, а за да не бъде толкова тъмна нощта създал й луната и звездите.
    Петия ден Бог създал всички риби във водите и всички птици в небето. На шестия ден били създадени и животните. Вече небило тихо, защото всички животни издавали някакъв шум.
    Вече имало животни, растения и риби. Всичко това било сътворено от Бог, но все още небил свършил. Той създал и човека по негов облик. Човекът можел да говори, да се движи и да мисли. Бог го нарекъл Адам. Адам харесвал всичко създадено от Бог. Той имал важната задача да дане имена на всички животни и растения по земята. Докато изпълнявал задачата си Адам забелязъл че всяко животно си има другар и много се натажил, защото само той бил сам. Той споделил тъгата си с Бог, а той му обещал другар в живота. Бог взел реброто на Адам докато спял и от него създял жената, която да прилича на него и да го обича и помага в живота. Адам и неговата жена не носели дрехи. Било им топла и им изглеждало нормално да ходят голи.
    Последното нещо, което Бог разпоредил било животните и хората да си имат деца. Целият свят бил създаден за шест дена, а на седмия ден Бог си починал. Този ден е ден за почивка на всички хора и в него хората трябвало да мислят за Бога.

    Ето как е станало, но кой да прояви ум. Утре ще се разбере кои са просветените първомайци.
    • Th
      The Grim Reaper
      3 -2
      05:49, 6 яну 2017
      Амине,ти виждал и чувал ли си Бог???Ако си го чувал или виждал ,определено мястото ти е в някое специализирано лечебно заведение .Това че вярваш в приказки не значи ,че и хората са като теб.
  • 5
    Ба
    бай Йордан
    4 -1
    21:33, 5 яну 2017
    Миро, добро момче беше, ама откакто стана поп нещо се сбърка. Дано да не си ги писал тези простотии под Амин. Да ти кажа, така няма да стане. И статията дикиш няма да хване, и народа няма да те заобича. Ще се мотаят там две-три бабички около тебе и туй то. Все повече хора ви обръщат гръб, витае някакво недоволство. Под статията за рождество не се намери човек, който едно "честито" да ви каже. Четат и не реагират. Ако не вярваш, провери. Това трябва да ти покаже, че грешката е някъде във вас. Бъркате някъде. Толкова ли няма кой да ви посъветва! А аз утре няма да дойда. Ще си хапна, ще си пийна, ще си почерпя другарите и без вас ще мина.
  • 6
    Въ
    Възмутената
    4 -3
    10:54, 6 яну 2017
    Като цяло това хвърляне на кръста в Първомай е жива пародия. Марица била дълбока, Мечка била далече... И кво, в това басейнче години наред се пълни вода до коленце, сакън на някой да не му се намокри ташaкa и да вземе да го тръшне грипа. Днес минавах сутринта и видях пожарната че е напълнила вода до горния ръб почти. Зачудих се за причината:
    1. Топлата вода като е в по-голямо количество по-трудно изстива.
    2. Като е до горния ръб няма нужда да скачат, достатъчно е само някой да се присегне щом кръста стигне единия край на басейна.
    Все пак има сняг, в тая вода може някой да настине. Нищо де, ама има линейка ако нещо кихне да го карат в болницата...За спасител не знам, трябва да питам!
    • Ам
      Амин
      3 -3
      11:06, 6 яну 2017
      Когато се прави в името на Бога, хората трябва да са спокойни. Не ги плаши с линейки. Бог да ви дари здраве и живот.
  • 7
    Ва
    вай-вай
    2 0
    13:53, 6 яну 2017
    някоя пъсна миткова електорална единица пак ще ви го покаже
  • 8
    12
    1234_1483705366
    0 0
    14:22, 6 яну 2017
    Все съм се чудела защо се хвърля на центъра, като си имаме Марица?
Последни новини