От х:

Днес в x:

18 °C

Очакват ни на 6 януари за ваденето на кръста от басейна пред пощата

Да се съберем на празника Богоявление, ни призовава отец Станимир. „Ние не  просто честваме деня на светото кръщение на нашия Бог – казва той – ние честваме деня, в който започва истинското спасение на човечеството. Денят, в който Бог се явява, за да съобщи „Този е месията!“.

Празникът започва още на 5 януари, когато в църквата се извършва кръщение на водата или така нареченият Велик Водосвет. На 6 януари, след литургия, литийно шествие ще тръгне от храма около 10.30 часа, за да изнесе кръста до вода – басейна пред пощата. Там по стар обичай кръстът ще бъде хвърлен във водата. Свещеникът подчертава, че изваждането му трябва да стане от ерген, православен християнин. Затова наградата ще бъде връчена само на този, който може да представи кръщелно свидетелство. Ако не един, а двама младежи са хванали кръста, наградата ще бъде поделена поравно между тях. А тя е осигурена от църковното настоятелство.

След като преди две години празникът беше опорочен от непристойното поведение на един от мъжете, скачащи във водата, тази година отново ще бъдат взети мерки, за да протече Йордановден в дух на толерантност, търпение и взаимна любов.

Богоявление беше повод отец Станимир да сподели  една своя болка – все по-малко са кръщенетата, които се правят в църквата „Св. Георги“. За 2016 година има само 70, като почти четвърт от тях са на деца, които не живеят постоянно в България, а родителите им са ги довели само за това тайнство.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Бъ
  Бъли
  4 -1
  09:00, 5 яну 2017
  Басейнът е фонтан.
 • 2
  Ъъ
  ъъя
  3 -1
  13:01, 5 яну 2017
  В Дебър е по-интересно ний ще ходим там.
 • 3
  Ам
  Амин
  4 -5
  14:11, 5 яну 2017
  До горните двама. Опасни секти навлизат и лъжат хората. Чудовища разни, спагетени и други били създали света. Осъзнайте се! За човеците в Библията се казва : „За да получат вечен живот, трябва да опознаят тебе, единственият истински Бог, и онзи, когото ти изпрати, Исус Христос.“
  И отец Станимир много умно говори. „Ние не просто честваме деня на светото кръщение на нашия Бог – казва той – ние честваме деня, в който започва истинското спасение на човечеството. Денят, в който Бог се явява, за да съобщи „Този е месията!“.
  Нашият Бог е единствен, личен спасител и създател.
 • 4
  Ам
  Амин
  3 -4
  14:17, 5 яну 2017
  Всичко около нас е създал Бог. Някога е нямало нищо нито земята, нито слънцето, нито луната, нито звездите. Било е тъмно. Той живеел високо в небесата и винаги ще живее там.
  И Бог решил да сътвори света. Първо създал небето и земята, но било тъмно. Той казал, че трябва да бъдде светлина и изведнъж станало светло. Той разделил светлината и мрака и така се получили денят и нощта. На следващия ден създал красивото небе.
  Трятия ден Бог събрал водата на едно място. Така създал морето, а показалата се суша – земя. Земята била пуста и Той я покрил с най-различни растения.
  Всеки знае, че на растенията им трябва слънце. Четръртия ден Той създал слънцето, а за да не бъде толкова тъмна нощта създал й луната и звездите.
  Петия ден Бог създал всички риби във водите и всички птици в небето. На шестия ден били създадени и животните. Вече небило тихо, защото всички животни издавали някакъв шум.
  Вече имало животни, растения и риби. Всичко това било сътворено от Бог, но все още небил свършил. Той създал и човека по негов облик. Човекът можел да говори, да се движи и да мисли. Бог го нарекъл Адам. Адам харесвал всичко създадено от Бог. Той имал важната задача да дане имена на всички животни и растения по земята. Докато изпълнявал задачата си Адам забелязъл че всяко животно си има другар и много се натажил, защото само той бил сам. Той споделил тъгата си с Бог, а той му обещал другар в живота. Бог взел реброто на Адам докато спял и от него създял жената, която да прилича на него и да го обича и помага в живота. Адам и неговата жена не носели дрехи. Било им топла и им изглеждало нормално да ходят голи.
  Последното нещо, което Бог разпоредил било животните и хората да си имат деца. Целият свят бил създаден за шест дена, а на седмия ден Бог си починал. Този ден е ден за почивка на всички хора и в него хората трябвало да мислят за Бога.

  Ето как е станало, но кой да прояви ум. Утре ще се разбере кои са просветените първомайци.
  • Th
   The Grim Reaper
   3 -2
   05:49, 6 яну 2017
   Амине,ти виждал и чувал ли си Бог???Ако си го чувал или виждал ,определено мястото ти е в някое специализирано лечебно заведение .Това че вярваш в приказки не значи ,че и хората са като теб.
 • 5
  Ба
  бай Йордан
  4 -1
  21:33, 5 яну 2017
  Миро, добро момче беше, ама откакто стана поп нещо се сбърка. Дано да не си ги писал тези простотии под Амин. Да ти кажа, така няма да стане. И статията дикиш няма да хване, и народа няма да те заобича. Ще се мотаят там две-три бабички около тебе и туй то. Все повече хора ви обръщат гръб, витае някакво недоволство. Под статията за рождество не се намери човек, който едно "честито" да ви каже. Четат и не реагират. Ако не вярваш, провери. Това трябва да ти покаже, че грешката е някъде във вас. Бъркате някъде. Толкова ли няма кой да ви посъветва! А аз утре няма да дойда. Ще си хапна, ще си пийна, ще си почерпя другарите и без вас ще мина.
 • 6
  Въ
  Възмутената
  4 -3
  10:54, 6 яну 2017
  Като цяло това хвърляне на кръста в Първомай е жива пародия. Марица била дълбока, Мечка била далече... И кво, в това басейнче години наред се пълни вода до коленце, сакън на някой да не му се намокри ташaкa и да вземе да го тръшне грипа. Днес минавах сутринта и видях пожарната че е напълнила вода до горния ръб почти. Зачудих се за причината:
  1. Топлата вода като е в по-голямо количество по-трудно изстива.
  2. Като е до горния ръб няма нужда да скачат, достатъчно е само някой да се присегне щом кръста стигне единия край на басейна.
  Все пак има сняг, в тая вода може някой да настине. Нищо де, ама има линейка ако нещо кихне да го карат в болницата...За спасител не знам, трябва да питам!
  • Ам
   Амин
   3 -3
   11:06, 6 яну 2017
   Когато се прави в името на Бога, хората трябва да са спокойни. Не ги плаши с линейки. Бог да ви дари здраве и живот.
 • 7
  Ва
  вай-вай
  2 0
  13:53, 6 яну 2017
  някоя пъсна миткова електорална единица пак ще ви го покаже
 • 8
  12
  1234_1483705366
  0 0
  14:22, 6 яну 2017
  Все съм се чудела защо се хвърля на центъра, като си имаме Марица?

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
16 юни 2021
Последни новини