От х:

Днес в x:

Инфлуенца настъпва откъм Градина

4000 птици в село Градина са засегнати от болестта инфлуенца. Това е едно от установените 10 огнищата в Пловдивска област.

На спешно заседание на Областната епизоотична комисия, което се състоя в Областна администрация Пловдив под председателството на областния управител Здравко Димитров, бяха разпоредени спешни мерки във връзка с констатирани огнища на болестта инфлуенца по домашните и дивите птици в Област Пловдив. На заседанието присъстваха кметовете на общините в Област Пловдив, представители на БАБХ, ОДБХ, РЗИ, ОДМВР, ЛРС, дирекция Екология и други държавни и общински органи.  . Д-р Янков заяви, че още не е ясен начинът, по който се предава заразата, но най-вероятно е това да става чрез свободното движение на дивите и домашните птици. Изолираният щам е високо патогенният H5, който е рисков и за хората

На територията на Област Пловдив са установени ферми в 10 населени места от областта , в които са констатирани огнища на болестта. До момента са унищожени  голяма част от заболелите птици, като до края на седмицата ще бъдат унищожени още 90 000. В село Трилистник работи инсинератор, чийто капацитет обаче е крайно недостатъчен, за това се налага загробване на птиците.

Заради констатираните огнища на заболяването в Област Пловдив и високата концентрация на птицевъдни обекти в областта, се засилва контролът по спазването на мерките, ограниченията за контрол и ликвидиране на заболяването инфлуенца по птиците. Представители на ОДБХ съвместно с МВР ще контролират забраната за придвижване на животни. Налагат се допълнителни ограничения в транспорта на фуражи и фуражни добавки в 3 и 10 километровата зона около констатираните огнища. Обезвреждането на умъртвени птици ще се извършва само чрез загробване или изгаряне на място, тъй като извозването до екарисаж крие риск от разпространение на вируса. Забранява се достъпът на външни лица и риболовът в язовир Пясъчник.

Стопаните, чиито птици са умъртвени заради заболяването инфлуенца по птиците, ще бъдат обезщетени.

С цел провеждането на ефективен и навременен контрол при ликвидиране на заболяването се откриват и горещи телефони, на които се приемат сигнали за заболели или мъртви домашни или диви птици.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини