От х:

Днес в x:

Мюсюлмани на нож против банкнота – картинката няма забрадка

Представители на автономна провинция Ачех в Индонезия настояха да се изтегли от обращение банкнота с изображението на национална героиня без забрадка.

Това предадоха ДПА и БТА. Те поясняват, че протестът в силно религиозната мюлюсманска провинция е поредна спорна ситуация около пуснатите на 19 декември нови банкноти и монети.

Консервативните мюсюлмани се оплакват онлайн, че петима от 11-те герои, изобразени на новите купюри и монети, не са мюсюлмани.

Внесохме официална жалба в централната банка да изтегли купюрите от 1000 рупии и да сменят снимката на Кут Меутиа със снимка със забрадка, посочи Сафарудин, ръководителят на Фондацията за защита на ачехския народ.

Кут Меутиа (Кут Няк Диен) е национална героиня, борила се срещу холандската колонизация в Ачех в края на XIX век.

Централната банка посочи, че новите пари са с изображения на национални герои, представящи отделните части на страната, и допълни, че те не са избирани на религиозен принцип.

Индонезия е страната с най-много мюсюлмани в света, но източната част е предимно християнска.

Повечето индонезийски мюсюлмани са умерени, но има и твърдолинейни, които напоследък все по-силно изразяват позициите си и в интернет, и в традиционната реалност.

Коментари в сайта

Последни новини