От х:

Днес в x:

Защо Индонезия си строи нова столица

Джакарта потъва. Затова на остров Борнео възниква новата столица на Индонезия. Тя ще се казва Нусантара, а разходите ще възлизат на 28 милиарда евро. Очаква се да бъдат изсечени хиляди хектари девствени гори.

Столицата на Индонезия ще бъде преместена от остров Ява на остров Борнео, който в Индонезия се нарича Калимантан. Плановете на правителството са известни още от 2019 година, но сега парламентът на страната даде зелена светлина за осъществяването на проекта.

Нов град за 28 милиарда евро

Още преди три години президентът на Индонезия Джоко Видодо обяви, че сегашната столица Джакарта трябва да бъде напусната, тъй като градът потъва. Преместването на столицата в покритата с тропически гори провинция Източен Калимантан ще струва 32 милиарда щатски долара, което се равнява на около 28 милиарда евро.

Тази седмица стана известно и името на новата столица - тя ще се казва Нусантара. На старото наречие на остров Ява думата означава „външни острови" и се използва като синоним за индонезийския архипелаг.

Джакарта потъва в морето

Редица проблеми стоят зад решението за преместване на столицата. Един от тях е свързан с пренаселването на Джакарта - в широкия периметър на индонезийската столица живеят 35 милиона души. А задръстванията и смогът са ежедневно явление. Освен това редовно се стига до наводнения, тъй като 40 процента от града се намират под морското равнище.

Експерти предупреждават, че до 2050 година целите северни райони на Джакарта може да са вече под вода. Сред причините за този проблем е най-вече масивното изпомпване на подпочвени води.

Ще бъдат унищожени огромни площи гори

За да бъде направено място за важни постройки като новия президентски дворец, на остров Борнео трябва да бъдат унищожени огромни площи гори. Очаква се на първо време да бъдат изсечени девствени гори с площ от 6000 хектара.

Борнео е третият по големина остров в света. Известен е с тропическите си гори и с популацията от орангутани. Три държави си поделят острова - Бруней, Малайзия и Индонезия. Индонезийската му част се нарича Калимантан.

Новата столица Нусантара ще бъде построена в източната част на Калимантан. Планирано е още през 2024 година там да се пренесат първите части от администрацията - малко преди да изтече вторият и последен мандат на президента Джоко Видодо.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини