От х:

Днес в x:

Хасковски брокер: Застраховките поскъпват с 3.50 лв., не с прогнозираните 20

    Цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ ще удари в джоба на шофьорите. Решението за поскъпването е на Комисията за финансов надзор заради промени в Наказателния кодекс и влиза в сила от 1 януари 2017 година, заяви Иван Гиков, застрахователен брокер в Хасково. Още от началото на новата година водачите ще трябва да плащат с 3.50 лева повече, а не с прогнозираните 20 лева. Причина за това е увеличението на вноската за гаранционния фонд, който скача от 8.50 на 12 лева. Парите от този фонд са за покриване на щети, при които виновният водач няма сключена застраховка „Гражданска отговорност“, поясни Гиков. Останалите цени са без промяна – голяма част от общата сума е за основна застрахователна премия, върху която се начислява и 2% данък, в цената влиза 1.50 лева за обезпечителен фонд, 1.40 лева за стикера, който се лепи на предното стъкло на колата и 1.50 лева за зелена карта, която вече е задължителна. Хасковлията уточни, че полиците няма да поскъпнат с предвижданите от 5 до 10%, каквито бяха първоначалните нагласи и би коствало около 20 лева.

    Ето и някои приблизителни цени на застраховки на най-масовите автомобили:

    до 1300 куб. - 130лв
    до 1600 куб. - 135лв.
    до 1800 куб. - 140лв.
    до 2000 куб. - 145лв.

    Въпреки, че застраховката „Гражданска отговорност“ е задължителна, много шофьори карат без такава. Статистика за страната сочи, че около 20% от водачите нямат Гражданска, посочи Иван Гиков. От тази година автомобилите без сключена застраховка ще се спират от движение. Това ще става чрез справка от „Гаранционния фонд“, откъдето ще пращат информация на КАТ.

    Гиков вметна още, че голям брой от шофьорите сядат зад волана пийнали. „Преди време в офиса влезе мъж, видимо подпийнал, вонеше на алкохол, дойде да си плати вноската за застраховка“, разказа Гиков. В тази връзка той заяви, че при наличие на алкохол при ПТП застраховката не важи. Немалка част от водачите шофират и без годишен технически преглед, при което полицата пак не важи. Освен това е задействана процедура за системата „Бонус-Малус“, чрез която ще могат да се правят справки за водачи, причинили катастрофа. В такива случаи застраховката за тези шофьори ще бъде по-скъпа през следващата година, обясни Иван Гиков.

    Освен за по-скъпа „Гражданска отговорност“, шофьорите е възможно да се бръкнат повече и за по-скъпо гориво - бензин и дизел, които могат да скочат поне с 3-4 стотинки на литър при ново рязко повишение на петрола.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Го
      гого
      11 0
      16:23, 30 дек 2016
      Мой приятел е в чужбина,колата му е в гараж. Ще се върне през юни,тогава ще заплати застраховката. Е И КАКВО ЩЕ МУ СПРЕТЕ КОЛАТА ОТ ДВИЖЕНИЕ??? После да гони Михаля как да я пусне в движение!!! Уникална държава,уникални застрахователи!!!!
      • Но
        нов
        1 -3
        10:00, 31 дек 2016
        Процедурата за пускане в движение е следната:
        Сключване на застраховка на автомобила .
        Минаване на ГТП.
        Подаване заявление в КАТ за пускане в движение ,което струва няколко лева.
    • 2
      Ге
      Георги
      1 0
      13:03, 17 яну 2017
      Аз използвам колата в годината 6 месеца за сяла година ли трябва да плащам
    Последни новини