От х:

Днес в x:

Пръстта на Ню Йорк пълна с лековити бактерии, твърдят биолози

Градските паркове в Ню Йорк са добро място за търсене на следващия голям пробив в медицината, смятат учени от Университета "Рокфелер", цитирани от "Уолстрийт джърнъл". Проучването на американските биолози, публикувано в бюлетина на Националната академия на науките на САЩ, показало наличието на генетичен материал от нови видове бактерии в почвата на централните паркове в града, който може да се окаже основата на нови антибиотици и медикаменти за лечение на най-тежките заболявания при хората.

С бума на генетичните изследвания и терапии в съвременната медицина, учените обръщат все повече внимание на бактериите в природата. Те са непознати организми, които не са били отглеждани в лаборатория, но в генетичните им кодове могат да се крият формули за преборване на конкретни видове клетки, например ракови. В изследването на микроорганизми за медицински цели учените обикновено разчитат на проби от диви места с голямо разнообразие като Амазонската джунгла, но от нюйоркския университет "Рокфелер" решили да проверят какви резултати ще покаже почвата под краката им.

Оказало се, че пръстта на Ню Йорк е също толкова богата на микроорганизми, които биха могли да бъдат полезни в научните експерименти и в търсенето на нови лекарства. Анализ на почвата на Сентрал парк от миналата година показал наличие на над 80% непознати и неизследвани видове бактерии с такъв потенциал.

Биолозите от "Рокфелер" взели близо 300 проби от целия град и установили, че почвата на Стейтън айлънд е особено богата на бактерии, а в тази в Проспект парк в Бруклин живеят колонии от бактерии, чиито гени в момента се тестват в над 20 нови медикамента. 

Отново в Проспект парк открили бактерия, която има същия генетичен код като открития преди около десетилетие компонент рапамицин, който вече е утвърден като вещество предотвратяващо отхвърлянето на органи след трансплантация. Открили също и генетичния почерк на мощен антибиотик, наречен tiacumicin, както и на вече познат антитуморен агент - geldanamycin.

Най-трудната задача за учените обаче сега предстои - те трябва да отделят и анализират една по една бактериите, които са събрали в пробите си, за да намерят тези от тях, които могат да бъдат полезни на медицината.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини