От х:

Днес в x:

Пътешествие до Тибет най-желан подарък за 2009 г.

Богаташи продават собствените си ферарита и стават монаси. Поне за кратко. Подобен сюжет би прилягал повече на холивудски филм, но се оказва, че той може да бъде филмиран с успех и у нас.

Хората, които имат всичко, макар и малко на брой, са на път да стигнат до най-съкровеното прозрение в живота си - а именно, че душевният мир е в състояние да прогони и най-големите тревоги.

Да си продадеш луксозната лимузина, е решение, което не може да бъде продиктувано единствено от кризата, а преди всичко от някакво търсене извън света на материалния диктат.

Много хора с богати приятели безспорно са били изправени покрай трудния избор какво да им подарят за Нова година. И много от тях са решили въпроса с умен, но евтин избор - книгата на Робин Шарма "Монахът, който продаде своето ферари". Романът на духовния гуру разказва за преуспяващ адвокат със звездна клиентела, който след прекарания сърдечен удар заминава за Хималаите да търси отговорите на вечните екзистенциални въпроси.

Все повече българи са заинтригувани от идеята и се записват на далечни пътувания до Тибет и Индия. Бягството до тези места, макар и за седмица-две, се оказва един от най-желаните подаръци за 2009 година.

И подобен избор няма как да буди учудване. Богаташите по принцип са презадоволени с всичко: имат по няколко лимузини в гаража, собствен самолет, сдобили са се с яхта и имат различен марков часовник за всеки ден от седмицата.

При тях асортиментът от материални придобивки чисто психологически, като средство за удовлетворение, е на изчерпване точно както при спортистите все по-голямото физическо натоварване невинаги води до желаните резултати и победи. Т.е. съществуващите стимули трябва да бъдат допълнени от нови и неизползвани до момента емоционални "подсладители".

Западният хайлайф отдавна споделя подобни ексцентрични увлечения. Най-големите звезди като Мадона и Шарън Стоун упражняват йога, увличат се от будизма и пътуват непрекъснато на Изток, за да се зареждат с енергия. Друга модна икона - Лиз Хърли, пък е най-добрата реклама на Индия и не се поколеба да се омъжи за Арун Наяр в момент, когато целият свят бе в краката й.

Подобни налудничави идеи дълго време се възприемаха в България като табу, но и друго не можеше да се очаква от хора, отдали се на началното натрупване на капитала. С течение на годините обаче и у нас нещата започват да се променят.

Когато преди години Дим Дуков се отказа от светския живот и влезе в манастир, мнозина възприеха постъпката му едва ли не като революционна. А и как да очакваш такова нещо от човек, който има около 200 чифта слънчеви очила, включително и чифт за 5000 евро?

Днес туристическите агенции изживяват бум при индивидуалните пътувания на Изток, организирани за "по-специални" клиенти. Милионерите постепенно се оказват вербувани от увлечението на артистично настроени натури като Дони и Нети, които обожават Тибет. Но доскоро само хората със свободни професии имаха правото на подобни бягства от действителността. Изолацията извън табутата на цивилизацията има своите предимства, които надделяват над недостатъци като опасност от зарази, недостатъчно добра хигиена и липса на подреденост.

На такива места човек може просто да бъде себе си, без да му се налага да играе роля.

За не толкова настроените за радикални промени милионери остават няколко по-приемливи варианта за промяната на статуквото, които обаче също им носят усещане за свобода. На първо място това са курсовете по йога и медитация. Те набират скорост у нас и се радват на интереса, проявен и към школите по танци.

Ваучер с безплатни уроци към някоя от новосъздадените школи по медитация е бил сред най-желаните подаръци сред хайлайфните дами, които са в състояние да си купуват диаманти и сами през останалото време от годината. Доколкото за промяната в навиците задължително е нужна подкрепа отвън.

А кое е по-подходящото време за промени от началото на годината? Великолепно ново начало за консервативно настроените богаташи може да бъдат и дрехите на революционерката Стела Макартни. Дъщерята на легендарния бийтълс сър Пол вече десетилетие гради основите на своята империя.

Нейните творения не се намират у нас, затова и са особено ценни, ако има кой да ви ги донесе, докато вие сте ангажирани с бизнеса си. За разлика от повечето останали модни къщи, които продават дрехи, говорещи много за социалното положение на собственика им, творенията на Стела са предназначени за свободолюбивите натури.

Те са елегантният начин да се сбогуваме с прекалено помпозните и сексуални предизвикателни тоалети на фолк певиците, които успяха да наложат своя стил сред преобладаващата част от населението у нас.

Но хората с пари имат и други опции, след като ерата на превъзнасяния Роберто Кавали започна да отшумява.

Разбира се, едва ли някога ще видим у нас богатите и известните да носят размъкнатите пуловери и панталоните тип втора употреба, предпочитани от много западни звезди. Но при всички положения с творение на Макартни вече можем да сме сигурни, че сме направили крачка напред по пътя на изявата на собственото си аз.

И сме на една стъпка разстояние от решението да си продадем ферарито и да заминем за Тибет веднага щом времето го позволява.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини