От х:

Днес в x:

Атентаторът от базара в Берлин е въоръжен и на свобода

Полицията в Берлин смята, че задържаният пакистанец не е шофьорът на камиона убиец.

Това пише вестник "Велт", който се позовава на от високопоставен източник от службите за сигурност.

"Държим грешния човек", каза висшият полицейски служител.

Той добави: "Вследствие на това има ново положение, тъй като истинският извършител е въоръжен и на свобода и може да извърши ново престъпление."

По-рано бе съобщено, че мъжът, първоначално заподозрян за нападението с камиона, отрича да е замесен. Това сочат източници от германските служби за сигурност, цитирани от ДПА и БТА.

Този заподозрян, 23-годишният Навед Б., е бежанец, вероятно от Пакистан, който е пристигнал в Германия преди година по Балканския път и е живеел в приют за бежанци.

Реалният престъпникът вчера е застрелял полския шофьор на камиона, който после засилил в множеството на коледния базар в Берлин.

Оказва се, че той е успял да избяга.

Властите в Германия: Ние сме във война

Трябва да приемем, че това беше терористична атака, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

Агенцията уточнява, че това е първата реакция на Меркел след нападението с тежък камион, погубило не по-малко от 12 души. 48 души са ранени, 18 от тях са в тежко състояние.

Ако се потвърди, че този акт е бил извършен от човек, поискал от Германия защита и убежище, това ще бъде много тежко за нас, заяви Меркел по телевизията. Тя добави, че ще бъде отвратително, ако се окаже, че извършителят е човек, получил защита от Германия.

Аз съм потресена, разочарована и много тъжна от случилото се в Берлин вчера, допълни германският канцлер.

Вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер каза: "Вече няма никакво съмнение, че ужасното събитие снощи е терористичен акт."

Министърът на вътрешните работи на германската федерална провинция Саар Клаус Буйонказа, че Германия е в състояние на война.

"Трябва да кажем, че се намираме в състояние на война, въпреки че някои хора, които винаги искат да виждат само доброто, не искат да видят това", заяви той пред Саарското обществено радио.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини