От х:

Днес в x:

Меркел: Кандидат за убежище извърши атентат

Трябва да предположим, че това е терористичен акт, може би извършен от кандидат за убежище, заяви канцлерът Ангела Меркел.

Меркел осъди атаката в Берлин и каза, че това е един много труден ден за Германия, предаде ДПА. 

Видимо разстроена и облечена в черно, Меркел изтъкна пред репортери, че "според това което знаем до момента, приемаме, че става дума за терористично нападение”

"Зная, че ще ни бъде особено трудно да приемем факта, ако бъде потвърден, че лицето, извършило това нападение, е търсило закрила и убежище в Германия”, посочи още Меркел. 

Това беше първата реакция на Меркел след случилото се снощи, отбелязват агенциите. Аз съм потресена, разочарована и много тъжна от случилото се в Берлин вчера, допълни германският канцлер, цитирана от Ройтерс. 

Меркел призова цялата страна да е единна в траура. Тя добави, че Германия и германците не искат да живеят в страх от парализиращото ги злото. Тя съобщи, че ще отиде на мястото на трагедията по-късно днес. 

Германското министерство на вътрешните работи също определи случилото се вчера на базара в Берлин като атентат, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ведомството призова коледните базари в столицата да останат днес затворени в знак на съпричастност с жертвите. 

Ведомството обяви обаче, че коледните базари в страната и други коледни и новогодишни прояви трябва да продължат, като бъдат взети адекватни мерки за сигурност.

Няма значение какво ще научим за мотивите на нападателя. Ние не трябва да допуснем да ни отнемат нашия начин на живот, основаващ се на свободата, заяви германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер. 

Камион с полски регистрационен номер нарочно се вряза в множеството на коледен базар в Берлин вчера вечерта и уби 12 души. 48 бяха ранени. 

Според германски медии извършителят на атаката е вероятно пакистанец, дошъл като бежанец в Германия в края на миналата година или началото на настоящата и преминал през Балканския миграционен път. 

Мъжът не е фигурирал в нито една база данни за радикализирани лица. Той е бил известен с по-дребни криминални прояви. Медиите вече го идентифицираха като 23-годишния пакистанец Навед Б. 
Той е застрелял полския шофьор на камиона, който после врязал в множеството на коледния базар в Берлин. Мъжът се опитал да избяга, но бил задържан на 2 километра от местопрестъплението. 

Вестник "Велт" съобщава, че заподозреният е имал разрешение за временно пребиваване в Германия, издадено през юни, според доклад на германската федерална криминална полиция.

Министърът на вътрешните работи на германската федерална провинция Саар- Клаус Буйон, каза, че Германия се намира в състояние на война.

"Трябва да кажем, че се намираме в състояние на война, въпреки че някои хора, които винаги искат да виждат само доброто, не искат да видят това", заяви той пред Саарското обществено радио.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини