От х:

Днес в x:

28-те страни от ЕС пак притиснаха Русия за ролята й в Сирия

Лидерите на 28-те страни членки на ЕС усилиха вчера натиска върху Русия в опит да я накарат да промени позицията си в сирийския конфликт, съобщи Франс прес.

Това те направиха в срещата си на високо равнище в Брюксел, на която одобриха и продължаване с шест месеца на антируските санкции, наложени през 2014 г. заради конфликта в Украйна.

Европейският политически ход съвпада с победата на правителствените сили в Сирия и техните съюзници над бунтовниците и терористите в изстрадалия град Алепо.

ЕС "не е безразличен към страданието на сирийския народ", увери председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран и от БТА.

Двадесет и осемте лидери поеха ангажимент да окажат натиск "върху участниците в конфликта в Сирия с всички налични дипломатически средства".

Те настояха за "отваряне на хуманитарни коридори, по които да бъде доставена хуманитарна помощ" към Алепо и "за евакуиране на цивилни под неутрален международен надзор".

"Европа трябва да направи така, че гласът й да бъде чут", каза френският президент Франсоа Оланд и обвини Русия, че "поема ангажименти, които не изпълнява".

Британският премиер Тереза Мей също призова за твърдо отношение към сирийския режим и "неговите поддръжници Русия и Иран".

Държавните глави и правителствените ръководители на страните членки обаче не се решиха да отправят заплахи към Москва със санкции, свързани с ролята й в Сирия. Те се задоволиха с това да кажат, че обмислят "всички възможни варианти".

Джон Кери: Не искаме да видим нова Сребреница в Алепо

Отделно американският държавен секретар Джон Кери предупреди вчера, че превзетият от сирийския режим град Алепо може да се превърне в "нова Сребреница", предаде Франс прес.

Кери припомни пред журналисти трагедията от босненския град, където през 1995 г. бе извършено най-жестокото клане в Европа след Втората световна война.

Американският първи дипломат призова отново да бъдат подновени политическите преговори между режима на Башар Асад и опозицията.

"Това, което стана в Алепо, е недопустимо. Има още десетки хиляди хора, събрани на малко пространство в Алепо и последното нещо, което искаме да видим, е тази зона да се превърне в нова Сребреница", каза той.

Писмо до ООН: 1207 цивилни са жертва на руски удари в Алепо

По съвпадение днес Ройтерс предаде за писмо до ООН, в което се твърди, че при руски въздушни удари в района на Алепо са загинали 1207 цивилни, 380 от които - деца.

Писмото е от няколко организации: "Белите каски", Сирийската мрежа за човешките права, Независимата лекарска асоциация и Центърът за документиране на нарушения.

Документът от 39 страници бил предаден на Следствената комисия на ООН за Сирия.

В него са описани 304 предполагаеми нападения, извършени от юли до декември в района на Алепо, за които според организациите има "голяма вероятност" Русия да е отговорна.

"Доказателствата ясно показват, че Русия е извършила или е била съпричастна към военни престъпления в Сирия", се твърди в писмото.

Коментари в сайта

Последни новини