От х:

Днес в x:

Доклад: Престъпници се измъкват след дела в спецсъдилищата

Моделът на спецправосъдието, в което бяха вложени милиони, за да наказва справедливо и бързо организираната престъпност, е изначално сбъркан.

В двете специализирани съдилища се гледат малко дела, престъпници с тежки обвинения се измъкват с условни присъди, прокуратурата безкритично се съгласява да сключва споразумения с тях, а съдът ги одобрява. 

Тези шокиращи изводи са направени в доклад на Върховния касационен съд (ВКС), който е направил преглед на работата на двете специализирани съдилища, съобщи в. "Сега". 

Те и спецпрокуратурата заработиха в началото на 2012 година по идея на първия кабинет "Борисов", за да може делата срещу организирани престъпни групи да се гледат бързо и компетентно. Нито една от двете институции обаче не оправда очакванията. 

"Зададената от законодателя предметна компетентност на специализирания наказателен съд е непрецизна и произволна, определена при пълна липса на концептуалност и визия", пише в анализа на ВКС. 

Идеята бе този съд да гледа делата срещу престъпни банди, но от анализа става ясно, че магистратите масово се занимават с мерки за неотклонение, разпити и др., а делата на практика са 8-10%. Процесите масово приключват със споразумения и се налагат условни присъди или пробация. 

Когато все пак се налагат ефективни присъди, често осъденият вече е излежал срока, докато е бил в следствения арест, и изобщо не влиза в затвора. Това се случва и по дела  за тежки престъпления като контрабанда с участието на митничари, лихварство, въоръжена престъпна група, наркотици, трафик на хора. 

"Одобряваните от решаващия съд споразумения с наложени санкции - пробация и лишаване от свобода за срок от 6 месеца до 3 години, с приложение на института на условното осъждане за тежки престъпления, внушават безнаказаност. Освен това прави впечатление, че по някои дела определеното на подсъдимите наказание, освен че е силно занижено, е и в размер на изтърпяното до този момент като мярка за неотклонение задържане под стража и/или домашен арест, което сочи за безкритичност от страна на съда при одобряването на такива споразумения и незачитане на принципите за определяне на наказанието", пишат още върховните съдии. 

Документът бе разгледан на вчерашното заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, която се съгласи с критичните изводи, предаде "Правен свят". 

"Мисля, че това е достатъчно, за да се преоцени цялостната концепция и визия за развитието на специализираното наказателно правосъдие", заяви Галина Карагьозова от ВСС. 

Председателят на ВКС Лозан Панов уточни, че докладът ще бъде изпратен на правосъдния министър в оставка Екатерина Захариева и трябва да послужи за преосмисляне на идеята за създаване на тези съдилища. 

Наскоро Захариева предложи спецсъдилищата да гледат и делата за корупция срещу депутати и висши чиновници, за да се използва по-пълно капацитетът им. Тази идея бе подложена на критика от Съюза на съдиите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини