От х:

Днес в x:

Болнична шефка виновна за заразения с малария

Шефката на отделението по трансфузионна хематология в Русе д-р Биляна Цветанова носи отговорност за скандалния случай на заразен с малария при кръвопреливане.

Тя е била дежурна по време на акцията по кръводаряване в Русенския университет на 8 ноември, когато бе взета кръв от боледувалия от малария студент от Камерун. Д-р Цветанова обаче не обърнала внимание на написаното от младежа в анкетната му карта. Това показала проверката на РЗИ, потвърди шефката на инспекцията в Русе д-р Маргарита Николова, цитирана от "24 часа" и "Дунав мост". 

Заразената кръв била прелята на 80-годишния Манушак Хачикян, който починал на 30 ноември в русенския Тубдиспансер. 

На шефката на отделението по трансфузионна хематология е бил съставен акт, а тя е подала оставката си от поста. Все още обаче тя не е подписана от директора на УМБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов. 

Проверката на РЗИ е установила нейни нарушения. Данните сочат нейна грешка. Официално мнение по случая обаче ще дадат и други специалисти. Знаем, че си е подала оставката.Предстои и проверка на прокуратурата”, уточни д-р Маргарита Николова. 

Материалите от студента от Камерун, дал заразената кръв, са били изследвани в Националния център по заразни и паразитни болести. Генетични методи са доказали тропическа малария. В момента младежът е приет в Инфекциозното отделение на русенската болница. Преминал е курс на лечение с медикаменти, предоставени от Националния център, според изискванията на Световната здравна организация.

Момчето ще бъде диспансеризирано и проследявано от паразитологичното отделение на Регионалната здравна инспекция в Русе.

Ще изчакаме становището на разследващите органи и тогава ще се посъветваме с адвокат, какви мерки да предприемем”, каза дъщерята на починалия Манушак Хачикян.

Вероятно обаче близките ще заведат съдебен иск срещу институциите, виновни за смъртта на 80-годишния русенец.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини