От х:

Днес в x:

Най-добрите актьори и филми за 2016: класацията на IMDb

Краят на годината е времето за класации и рейтинги, информация за каквито получаваме почти ежедневно, така че, разбира се, няма как да пропуснем и света на киното. С особен авторитет там се ползват реийтингите на онлайн ресурса IMDb, който старателно събира всякаква информация за филмите, а също и оценките на кино почитателите. И тази година  IMDb е готов дапредложи доста класации  встил „най-доброто за годината“. Техният пълен списък е достъпен на официалния сайт, така че тук ще се спрем само на две от най-интересните: тези за най-добри актьори и за най-добри филми на 2016 г.

При актьорите до първото място е класирана Марго Роби, която миналата година беше „едва“ трета. Безспортно през тази година най-запомнящата се роля, в която видяхме нашумялата напоследък австралийска актриса, беше тази на „леко“ смахнатата Харли Куин от Отряда самоубийци, макар че не бива да пренебрегваме и други нейни успешни превъплъщения – например това на кореспондентката Тани Вандерпул от военната комедия „Whiskey Tango Foxtrot“ или пък ролята на „Джейн Портър“ от „Легенда за Тарзан“.

На второ място в тази класация е друга любимка на филмовата публика, която я класира там дори само заради нейните роли в „Игра на тронове“ и в романтичния „Среща с теб“. Тройката на водещите актьори се завършва от Мили Боби Браун – младата звезда от необичайния сериал „Много странни неща“, където играе „Единадесетата“.

Впрочем ето как изглежда класацията на IMDb на 10-те най-добри актььори през 2016 г.

Марго Роби (Suicide Squad)
Емилия Кларк (Game of Thrones)
Мили Боби Браун (Stranger Things)
Том Харди (The Revenant)
Морена Бакарин (Deadpool)
Гал Гадот (Batman v Superman)
Алисия Викандер (Ex Machina)
Дейзи Ридли (Star Wars: Episode VII — The Force Awakens)
Хейли Беннет (Hardcore Henry)
Леонардо Ди Каприо (The Revenant)
Стигаме и до класацията на филмите, която предизвиква донякъде смесени чувства. Това е така, защото ако най-добрите актьори са избирани на базата на достатъчно прозрачен и справедлив принцип - отчитайки ежеседмичния рейтинг IMDb STARmeter, базиран на броя посещения на страницата на актьора, то към избора на филмите е подходено порядъчно съубективно.

Всъщност десетте най-добри филма в случая са избрани от основателя на IMDb Кол Нидхем, като при това той назовава само 9 заглавия, запзавайки една от позициите за филм, който дори още не е показван – излизащия следващата седмица Rogue One: A Star Wars Story.  Ето как изглежда и тази класация на най-добрите, според Кол Нидхем, филми:

A Monster Calls
Arrival
The Neon Demon
Love and Friendship
Manchester at the Sea
I, Daniel Blake
HandMaiden
Nocturnal Animals
Moonlight

В заключение ще отбележим, че в IMDb все пак има о по-обективни рейтинги на филмите, които са правят от самите посетители на ресурса – те са на обичайното място в раздела IMDb Charts.

Източник: pcworld.bg

Коментари в сайта

Последни новини