От х:

Днес в x:

Плевнелиев: Вървим към служебен кабинет и нестабилност

За съжаление, сме в ситуация, в която възможността Народното събрание да излъчи правителство е все по-минимална, заяви президентът Росен Плевнелиев.

След като днес и БСП, след ГЕРБ, върна мандата, той коментира пред журналисти, че оценката му, че политическата криза може да прерасне в парламентарна, се случва пред очите ни. По думите му само преди дни доста политици са казали, че няма криза, но сме сме в ситуация, в която неговата оценка се е оказала правилна, предаде БТА. 

"Това се нарича парламентарна криза. Освен че правителството е в оставка, очевидно и Народното събрание не може да излъчи устойчива формула и модел на правителство. Аз дадох всичко от себе си, за мен създаването на служебно правителство в никакъв случай не беше самоцел, не го исках, но очевидно вървим натам", отбеляза държавният глава. 

Същевременно Плевнелиев посочи, че винаги е казвал, че за него "1% шанс е 100% шанс" и затова ще се надява да се направят решителни усилия, да се опита "и от невъзможното" да се намерят принципи, защото, по думите му, има много смислена работа за вършене в държавата.

Така той даде да се разбере, че все още се надява третият мандат да може да бъде изпълнен от Реформаторския блок, ако ГЕРБ се съгласи да го подкрепи.

Той изрази притесненията си, че сме изправени пред месеци на извънредна нестабилност, включително и международна, както и вътрешна и е добре в такъв период на всички институции да работят. Именно затова иска да се направи така, че парламентът да остане. 

Плевнелиев посочи и предстоящото българско председателство на ЕС, като изтъкна, че то не е само "изпълнението и 200 срещи за 180 дни", а преди всичко е подготовка. 

"Ако тя "куца", изпълнението няма да се случи, това ще бъде национален срам, не искам да си го помислям", каза президентът. Той подчерта, че именно заради това е толкова важно институциите да продължават да работят. 

След като вече официално стана ясно, че в понеделник ще даде третия мандат на Реформаторския блок, президентът коментира, че той е символичен като последен за неговия мандат. При това иска да го връчи на политически блок, който е близо до убежденията му - "за достойното място на България в НАТО, за ускореното интегриране на България с ЕС, и затова, че нашата посока е на Запад, а не на Изток"

Попитан да се разбира ли, че не е склонен да остави правителството в оставка да действа, докато приемникът му влезе в президентската институция и той да направи служебен кабинет, Плевнелиев отговори, че на един държавен глава не му отива да предопределя събитията, още повече когато разпускането на парламента ще бъде в правомощията на новоизбрания държавен глава.

Коментари в сайта

Последни новини