От х:

Днес в x:

Родители на деца с увреждания оградиха НС с жива верига

Хора с увреждания и родители на деца с увреждания за пореден път се събраха на протест в градинката между Народното събрание и СУ "Св. Климент Охридски".

Десетки протестиращи хора с увреждания направиха жива верига около Народното събрание. С викове "Боклуци!" и "Излезте навън" те изразиха недоволство от политиката на държавата спрямо тях и техните нужди, предаде БНР. 

Протестиращите не са съгласни с малкото, според тях, пари в бюджет 2017 за специфичните грижи, от които се нуждаят, и призоваваха с плакати:  "Министерството на труда и социалната политика ни изтребва“; "Стоп на геноцида над деца/хора с увреждания". 

Те настояват за Закон за личната помощ.

Искаме реформа, в частност в ТЕЛК, а тя започва с въвеждането на електронен регистър на експертната комисия, обясни пред журналисти д-р Боряна Стефанова. 

Регистърът трябва да отразява колко са болните, от какво естество, от какви грижи се нуждаят. Не е вярно, че тежко болните у нас са около 150 000, посочи д-р Стефанова, цитирана от БТА. 

Според цитирани от нея данни за 2015 г. 284 355 са хората с онкологични заболявания, над 32 хиляди са с психически проблеми, 520 000 са диабетиците, около 10 хиляди са децата с церебрална парализа. Общото число е 1 526 175 души с тежки заболявания, чиито диагнози са автентични, а не фалшиви, подчерта тя. 
На управляващите тези хора им пречат, смята д-р Боряна Стефанова. 

Недоволните са убедени, чр проблемът се задълбочава, защото се предвижда пари да се вземат от едни деца и да се дадат на други, а в бюджета за догодина хората с увреждания над 18 г. остават отново встрани и за тях никой не говори. 

В писмо до премиера в оставка Бойко Борисов и до здравния и социалния министър те искат хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за лична помощ от републиканския бюджет в размер не по-малък от две минимални работни заплати, а достъпът до лична помощ да се основава само и единствено на индивидуалните потребности на детето/лицето с увреждане.

Хората предлагат средствата да се отпускат след анализ на потребностите и определяне на нуждата от придружител от отговорните институции /ТЕЛК, НЕЛК, лекуващ/, както и лицата и родителите на деца с увреждания да управляват сами личната си помощ. 

Родителите настояват също да се преразгледа предложената от Министерството на здравеопазването реформа в системата на ТЕЛК, с която се ограничава или отнема правото на пенсия, когато хората с увреждания получават доходи от трудова дейност.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини