От х:

Днес в x:

Навлязохме в годината на политическата омраза

През 2009 година ще бъдем свидетели на това как се развихря политическата омраза в публичното пространство. Това каза пред агенция Фокус д-р Иво Инджов, политолог и специалист по политическа комуникация.

Според него ще процъфти езикът на омразата и това ще бъдат парламентарните избори с най-много черен пиар, удари под кръста и с една доста по-агресивна политическа комуникация по време на избори, смята той.

Това е така, защото залогът за влизане във властта става все по-голям, а ресурсите - все по-малки.

БСП ще продължава да експлоатира тезата, че е осигурила стабилност на България, че те са партията на европейската интеграция и партията, която вкара България в Европейския съюз.

При ДПС посланията нямат голямо значение, там партийната дисциплина е водеща, каза той.

При НДСВ ситуацията е най-трудна заради опасността за непрекрачване на 4-процентовата бариера. Затова при тях нараства ролята на политическото послание. Ще се експлоатира посланието, че това е партията на предприемчивите и на хората, които могат да се справят със ситуацията, на активните и мобилните хора.

ГЕРБ ще залага на посланието, че това е партията, която ще може да управлява цяла България. Но, ако те спечелят изборите, вече няма да го има това послание - "ние ги хващаме, а те ги пускат", смята Инджов.

В десния лагер ще се търсят послания на обединителен принцип. "Атака", от своя страна, ще търси омекотяване на имиджа, прогнозира още политологът.

Експертът отчита спадането на рейтинга на ГЕРБ и според него партията няма да успее да управлява самостоятелно. Коалиционното правителство най-вероятно ще бъде съставено от представители на ГЕРБ и БСП, смята Инджов.

ГЕРБ и "Атака" дадоха заявка за стопляне на отношенията, но със сигурност може да се изключи коалиция между тях. "Атака" стана по-предвидима, за да не плаши толкова европейските партньори на ГЕРБ, каза Инджов.

Той предвижда и продължение на скандалите с еврофондовете, въпреки че те ще бъдат с по-ниска интензивност, тъй като няма ясна политическа воля за изкореняване на проблемите с корупцията и лошото управление на тези фондове.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини