От х:

Днес в x:

Изписаха младия афганистанец, ранен при бунта в Харманли

15-годишният афганистанец, който беше опериран заради мозъчен кръвоизлив след бунта в лагера в Харманли, вече е контактен и е изписан от старозагорската болница

Младежът е транспортиран до лагера в Бусманци, информира bTV. Той обаче се нуждае от наблюдение и долекуване, включително и заради проблеми с белите дробове, които са били открити допълнително. 

Младежът беше опериран по спешност на 27 ноември, а после беше поставен в медикаментозна кома. По време на приема му не беше съобщено дали е участвал в бунта в Харманли и каква е причината за мозъчния му кръвоизлив. 

Преди 12 дни, на 24 ноември, мигранти, поставени под карантина в центъра в Харманли, се разбунтуваха заради забраната да напускат мястото, в което са настанени. 

Задържани по обвинения за хулиганство бяха 18 участници в бунта. Те обжалват мерките си за неотклонение "задържане под стража". 

На 28 ноември два състава на Районния съд в Харманли определиха най-тежките мерки за неотклонение "задържане под стража" на арестуваните 17 афганистанци и на един иранец по обвиненията за хулиганство, отличаващо се с особени цинизъм и дързост. 

Сред изправените пред съда бяха и трима непълнолетни. Един тричленен състав на Окръжния съд ще гледа днес делата, уточни председателят на окръжния съд Миглена Тянкова. 

РПЦ Харманли и режимът на мигрантите

Вчера стана ясно, че Регистрационно-приемателният център за бежанци (РПЦ) в Харманли поетапно ще бъде отварян за излизане до възстановявянето на нормален пропусквателен режим. Това съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова при посещението си в центъра.

РПЦ-Харманли бе поставен под карантина с разпореждане преди 2 седмици, след което започна пълен медицински скрининг. Клинично здравите ще могат да излизат. 

Резултатите от медицинските прегледи досега не показват наличие на епидемиологичен риск. Над 70 са болните от скабиес (краста), а 8 лекувани от варицела в болница вече са се завърнали. Няма потвърдени случаи на кожна лайшманиоза. 

Мигранти атакуват по няколко пъти границата със Сърбия 

Мигранти се опитват по3-4 пъти да преминат нелегално границата ни със Сърбия, въпреки че са залавяни от полицията. Това съобщи ст. комисар Янко Янколов -директор на Областната дирекция на МВР във Видин, цитиран от БНР. 

Повечето от мигрантите са регистрирани в ДАБ и са от Афганистан. Повечето от мигрантите разказват пред полицията след като бъдат заловени, че тяхната цел е Западна Европа. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини