От х:

Днес в x:

Дългосрочни визи за чужденци - ако разкрият 10 работни места

Парламентът въведе по-строги изисквания към лицата, които кандидатстват за виза за дългосрочно пребиваване като представители на търговски дружества.

Депутатите приеха на второ четене Закона за чужденците, съобщиха "Фокус" и БНР. 

Едно от изискванията е визи за дългосрочно пребиваване да получават лицата, които извършват търговска дейност и са разкрили най-малко 10 работни места на пълно работно време. 

Целта на промените е такива визи да се предоставят само на чужденци, които извършват реална, а не фиктивна дейност. Въвеждат се и по-строги изисквания към лицата, които искат визи като представители на чужди търговски дружества. 

Въвежда се и процедура за предоставяне на статут на "лице без гражданство". 

Регламентира се и понятието "апатрид", което се отнася за лице, което няма статут на гражданин на нито една държава. Такъв статут се предоставя от Дирекция "Миграция". 

Възстановява се законовата възможност за продължаване срока на пребиваване на чужденец, който вече се намира на територията на страната, но не може да я напусне поради причини, за които той не носи отговорност. 

Със законопроекта се възстановяват разпоредбите, които уреждат снемането на биометрични данни и издаването на карти на членове на персонала на дипломатическо или консулско представителство. 
Предвидено е и създаването на електронен регистър в Министерството на външните работи. За регистрацията ще бъдат уведомявани Министерството на вътрешните работи, Министерството на финансите и Държавна агенция „Национална сигурност”.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини