От х:

Днес в x:

ГЕРБ: Искаме 0 лeва субсидии за партиите

ГЕРБ ще предложи премахване изцяло на субсидиите на партиите, имаме готовност за това - ние сме казали 0 лева субсидия.

Това заяви пред журналисти в парламента народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, цитиран от "Фокус".

Той коментира евентуална промяна в субсидиите на политическите партии вследствие на резултатите от проведения референдум. 

Вчера депутатите решиха субсидиите да останат 11 лв. за глас. За предложението гласуваха и депутатите на ГЕРБ.

Преди месец на президентските избори се проведе и референдум, иницииран от Слави Трифонов, на който един от въпросите бе за субсидиите на партиите. Над 80% от гласувалите подкрепиха те да паднат до 1 лв. на глас.

Веднага след изборите и референдума премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че ще предложи въобще да няма субсидии заради волята на народа.

„Във всички случаи законът разпорежда, че Народното събрание следва да се произнесе по вота на избирателя в референдума. Има 3-месечен срок след влизане в сила на решението на Централната избирателна комисия. Това решение към настоящия момент не е влязло в сила”, коментира Кирилов и припомни, че то се обжалва пред Върховния административен съд. 

Спред Кирилов по отношение на прилагането, ако премахването на субсидиите се подкрепи от парламента, то би следвало да се приложи чрез изменение в съответните нормативни актове. За субсидията съответното изменение е в Закона за политическите партии. Там е основното правило, не в Закона за бюджета”, допълни той. 

Кирилов подчерта, че ГЕРБ има готовност да внесе предложение за законови промени, които да премахнат целия режим по отношение на субсидирането. 

Вчера от РБ внесоха предложение размерът на партийната субсидия да остане 11 лева за действителен глас, но да не може да надхвърля сумата от 1 600 000 лева за година.То обаче не беше прието.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини